Karin Olsson: Därför är Dylan ett dåligt val

Karin Olsson, kulturchef på Expressen.
Foto: Theo Elias Lundgren
Bob Dylan, Nobelpristagare i litteratur
Foto: Chris Pizzello / AP

Svenska Akademien överger det skrivna ordet.

Karin Olsson beklagar valet av Bob Dylan som Nobelpristagare i litteratur 2016. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är som att den ständige gycklaren Dario Fo spelat oss ett spratt från andra sidan. Samma dag som hans död annonseras i världens medier får Bob Dylan Nobelpriset i litteratur. Dario Fo är den enda tidigare pristagaren som inte heller, lite hårdraget, ägnat sig åt att skriva böcker.

Och just därför är Bob Dylan ett dåligt val.


LÄS MER: "Förskräckligt gubbigt med pris till Bob Dylan"

Det smala kämpar i motvind

Som alla Nobeldagar gick jag under torsdagen i väntan på det stora tillkännagivandet och tänkte på hur fantastiskt det är att denna lilla skitnation, byggd av fattiga bönder, äger världens största litteraturpris. Det är något oerhört att en akademi i Sverige kan få alla att tala om kvalificerade författarskap, som i många fall annars aldrig hade nått bortom en smal elit. I alla fall en dag om året har litteraturen den högsta av status, och detta i en samtid där det skrivna ordet tappar mark. Medan populärkultur har lättare att nå ut än någonsin, kämpar det smalare och ibland mer svårtillgängliga i motvind.


LÄS MER: 8 saker du måste veta om Bob Dylan

Dylan förfuskar traditionen

Med Bob Dylan förfuskar Akademien sin fina tradition av att värna det skrivna ordet. Dylan är en legendarisk artist, men klarar verkligen hans sånglyrik att stå för sig själv? Och en hyllad självbiografi räcker inte till ett Nobelpris. Särskilt inte när stora amerikanska berättare som Don DeLillo, Joyce Carol Oates och Philip Roth trampar i spiltorna. För 16 år sedan kom Dylan till Stockholm och hämtade Polarpriset ur kungens hand.

Det hade varit bra så.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga nyheter!