Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson är som en bot som hostar upp sörja

Aleksej Sachnin.
Foto: PRIVAT

Aleksej Sachnin replikerar på Karin Olsson. Hon svarar direkt under.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK | AFTONBLADET. Jag kan inte vänja mig vid hur några av Sveriges största tidningar beter sig som de värsta propagandaorgan av Putins Ryssland. Min naiva tro på liberala västerländska värderingar som en gång i tiden fick mig att söka asyl i Sverige gör att jag har svårt att tro mina egna ögon. 

Jag minns hur det hela började i Ryssland. När journalister publicerade verifierbara fakta, och propagandakanalerna som imiterade journalistik ogenerat ljög och sa att vitt var svart. Precis så agerar Karin Olsson på Expressen. Jag minns hur vi fick svarta listor i Ryssland. Hur våra regimtrogna medier övergick till personangrepp och punktmarkeringar av oliktänkande. Precis som Karin Olsson gör just nu. Argument spelar inte längre någon roll, huvudsaken är vem som lajkat vad på Facebook. 


Jag minns hur ryska medier började censurera texter, ”vi tänker inte publicera det där”, precis som Karin Olsson svarade mig när hon nekade tre av mina föregående repliker på hennes skamliga personangrepp. Karin Olsson letar efter ”lajkar” på min Facebooksida i stället för att berätta för sina läsare om de fakta som vi publicerat. 

Vem Karin Olsson lajkar på Facebook behöver vi inte ens bry oss om, för Olsson är ett praktexempel på det vi i ryska oppositionella kretsar sedan länge kallat för ”Surkov-propaganda”, hon är en bot som hostar upp en förprogrammerad sörja vars enda syfte är att flytta fokus från det viktiga ämne som berör vårt samhälle. Och det kära läsare av Expressen, det ämnet får ni inte läsa på dessa sidor.


Av Aleksej Sachnin 

Aleksej Sachnin är medarbetare på Aftonbladets kultursida. Han har också tidigare haft uppdrag åt den regimlojala ryska tv-kanalen RT. 


Prångla ut det i Aftonbladet i stället

SVAR DIREKT | AFTONBLADET. Till skillnad från Aftonbladet publicerar inte Expressen okritiskt uppgifter av förtalsnatur som av allt att döma är del av en rysk påverkanskampanj. Därför fick jag be Aleksej Sachnin att ta bort detta från sin replik. Men vem vet, kanske Åsa Linderborg och Lena K Samuelsson är intresserade?
I övrigt hänvisar jag till min ursprungliga text, ”Aftonbladet ägnar sig åt ren smutskastning” och Patrik Oksanens kartläggning.


Av Karin Olsson
Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


LÄS JOHANNES WAHLSTRÖMS REPLIK: Olssons text är ett klassiskt hafsverk