Konstnären Karin Mamma Andersson är fjärde gästen i "60 minuter". Foto: Fredrik Persson
Konstnären Karin Mamma Andersson är fjärde gästen i "60 minuter". Foto: Fredrik Persson

Karin Mamma Andersson: "Konsten är en spegel av vår själ"

Publicerad

Eric Schüldt möter Karin Mamma Andersson i fjärde avsnittet av "60 minuter".

 

Lyssna på avsnittet i mp3-spelaren nedan, eller via Itunes här.  Och här kan du prenumerera.

# 4 - Karin Mamma Andersson

Karin Mamma Andersson är en av Sveriges största konstnärer. Med Eric Schüldt pratar hon om barnets förmåga att närma sig konsten, fotografiernas magi, konstens andliga dimension och alla nyanser av svart.

Samtalet börjar med målningen "Doldrums" där en ryskortodox munk ror en båt över ett mörkt vatten.

- Jag kan känna att man alltid är ute på farligt vatten när man jobbar figurativt. För att det är någon sorts slagpåse och har varit de senaste 50 åren. Om man vill bli tagen på allvar som konstnär ska man definitivt inte ge sig in på det figurativa för då kan man få mycket löjeväckande kommentarer. Men för mig är det här mitt språk. Det är så här jag uttrycker det.

- Konsten i dag är ju ofta väldigt politisk. Jag vill inte vara ett verktyg för en politisk handling. Det är inte därför jag valde att bli konstnär. Det var kärleken till handen och till anden.

Karin Mamma Andersson exemplifierar med den pågående utställningen på Moderna museet "Skulptur efter skulptur" med amerikanen Jeff Koons i centrum.

 

- Det är som att åka berg- och dalbana på Gröna Lund. Men rent andligt ger det mig ingenting. De konstnärerna är nån sorts vår tids schamaner. Vad de än säger så lyssnar folk. Det är väldigt mycket power i det. Zlatan Ibrahimovic är också en sorts trollkarl, men om jag måste välja mellan de två så väljer jag självklart Zlatan, för han är mycket närmare en konstnär än vad Jeff Koons är.

Eric Schüldt ställer frågor om att uppleva konst som ett barn:

 

- Jag kämpar med näbbar och klor för att behålla det där. Hela min konstbokssamling bygger bara på bilderna. Jag har inte läst en enda av dem. Jag trodde jag hade dyslexi som barn, men det var nog snarare adhd. Jag kan fortfarande ha komplex för att jag bara läser på sommaren, men jag är en lyssnande människa. Det är där jag tar in den intellektuella spisen.

Eric Schüldt frågar också om Karin Mamma Anderssons relation till Överkalix.

- Det är en otroligt stark plats för mig. Om man åker upp på Brännarberget och tittar ut är det som att vara inne i ett japanskt träsnitt. Det är en otrolig sorg över den typen av samhällen som en gång hade en guldålder och blomstrade. Från detta har det varit som ett såll där allt har runnit igenom.

 

Johan Bengtsson är poddredaktör på Expressen.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

 

Här finns de tidigare avsnitten:

 

# 3 - P O Enquist

 

# 2 - Kristina Lugn

 

# 1 - Gösta Ekman

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag