Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linda Skugges bok liknar nätets mammaforum

Åsa Linderborg är kulturchef på Aftonbladet. Foto: FELIPE MORALES / AFTONBLADET
Linda Skugge - "Flygfärdig – Om när barnet lämnar boet" Foto: Volante
Linda Skugges "Flygfärdig" handlar om sorgen över utflugna barn. Foto: SARA STRANDLUND

Martyrskapet sipprar från sidorna ur Linda Skugges "Flygfärdig" – om sorgen över utflyttade barn. 

Åsa Linderborg läser en bok som liknar nätets mammaforum. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Linda Skugge har skrivit om sitt moderskap ända sedan hon blev mamma. Hon tillhör den generationen som blev förälder samtidigt som mammabloggarna såg dagens ljus och allt privat skulle kapitaliseras till tidningskrönikor.

Den äldsta dottern har hunnit bli 18 och den yngsta 11. Skugge har med andra ord rätt begränsad erfarenhet av hur det är att bo i ett hem där barnens rum plötsligt står tomma, men det hindrar henne inte att redan nu skriva en bok om hur det är att ha flyttvuxna ungar, "Flygfärdig". 

Linda Skugge förstår inte vem hon ska vara

Att leva utan hemmavarande barn är ett slags sorgeprocess, det kan alla intyga. Man tänker tillbaka på all samvaro man tagit för given och tid man aldrig riktigt tog tillvara. Men för Linda Skugge är det en plåga av ett annat slag. Hon tycks inte riktigt förstå vem hon ska vara om barnen inte längre kan ge henne kontur i vardagen. 

Barnen är hon. Eller tvärtom. 

Hon drabbas av tvångstankar över alla katastrofer som kan drabba. Som att laddaren ska börjar brinna – sov inte med mobilen i sängen! Eller att barnen inte ska städa lita nitiskt, eller klara av att laga sig en billig måltid. Boken är därför full av enkla råd, såsom tre olika recept på pannkaka och fyra förslag på grönsakssoppa. Däremellan kommer utdrag ur läsfrukter som gjort intryck på Skugge, inramade av små svalor. 

 

LÄS MER – Linda Skugge: En kärlekshistoria som tar slut

 

Det är som att gå in på ett av alla mammaforum som jag själv hållit mig borta från. "Flygfärdig" påminner mig om hur olika förhållningssätt Linda Skugge och jag har till barn och föräldraskap. 

Det ofrivilliga martyrskapet sipprar från sidorna. Hon gör uppoffringar som ingen bett om, bara för att tillfredsställa sig själv. Det finns inget jobbigt med att ha barn över huvudtaget. ”Att ha fått dem är den allra största gåvan”, är en av hundratals plattityder renons på självreflektion. På sidan 102 misstänker jag att Linda Skugge driver med oss när hon frågar: ”För vad är en jul, vad är själva livet, utan pepparkakor egentligen?”

Rebekka Karijords låt

Men det gör hon inte, förstår jag av den avslutande dikt som hon skrivit till barnet när det väl blir dags att ge sig ut på livets resa: 

 

”Ta rädslan och bär den som en krona. /…/ Ta umgängeskatastrofens människosörja och bär den som en krona. /.../ Bär din påklädda kropp som en krona.” 

 

Det här är delvis stöldgods från den norska sångerskan Rebekka Karijords låt ”Wear it like a crown”, men tankarna hittar snabbare till den författare som Linda Skugge en gång recenserade på ett sätt som gav henne ett kapitel i den svenska litteraturkritikens historia. 

 

Linda Skugge intecknar redan nu en framtid med barnbarn. Det här är inte en bok som sätter punkt för åratal av skrivande om hur det är att leva med barn. Det är bara en bok i väntan på en kommande generationsväxling som ska ge material till tjugofem – hundra? – böcker till. Känn ingen press, tjejer. 

 

Essä

Linda Skugge

Flygfärdig – Om när barnet lämnar boet

Volante

 

Linda Skugge är medarbetare på Expressens kultursida. Hennes bok recenseras därför av Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!