Kampen går vidare i Malmbergs "Gardet"

Författaren Staffan Malmberg.
Foto: DARARAT BUSIRI
"Gardet" av Staffan Malmberg.
Naima Chahboun

Författaren Staffan Malmbergs "Gardet" är en skruvad och rolig berättelse om när samhället tar lagen i egna händer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Staffan Malmbergs tredje roman "Gardet" handlar liksom hans tidigare om den lilla människans ofta tafatta men långt ifrån hopplösa kamp mot en egoistisk och svaghetsföraktande samtids väderkvarnar. Tvåbarnspappan Johannes bor med sin familj i Vasastan. En dag när han promenerar med sin barnvagn rivstartar en motorcyklist vid övergångsstället och väcker hans äntligen slumrande dotter. Johannes beslutar sig för att han har fått nog. Tillsammans med småbarnsmamman Jeanette söker han upp motorcyklisten och ställer honom till svars.

Stockholm ska bli mänskligare

Det blir starten för Gardet, som inom kort växer till ett underjordiskt nätverk av vanliga människor som tar hämnd på hänsynslösa motorcyklister och hundägare, buffliga strandkillar, sadistiska dörrvakter och chefer som kasserar in miljonbonusar samtidigt som företagets anställda sägs upp. Med en orubblig lojalitet och ett starkt rättspatos tar Gardets medlemmar sig an uppgiften att göra Stockholm till en mänskligare plats, men våldet eskalerar och snart befinner sig Johannes mitt i ett fullskaligt krig.

Poesi och skruvdragare

Gardets inverterade spegelbild utgörs i boken av den studiecirkel som Johannes åläggs att leda på sin arbetsplats. Här möts en handfull kolleger i trevande samtal kring allt från poesi till skruvdragare. Och trots vitt skilda förutsättningar och intressen uppstår här och där glimtar av äkta förståelse och respekt. Symboliken då Cirkelns bräckliga gemenskap ställs mot Gardets sektliknande mobbmentalitet blir visserligen övertydlig, men Malmbergs ömsinta humor och skruvade samhällssatir gör ändå detta till en angelägen, drabbande och inte minst hejdlöst rolig roman.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra artiklar.