Kalle Lind

Nya högersajten ger en doft av vänsterns 70-tal

Tidningen som mer än andra definierade 70-talets vänstervåg, Vietnambulletinen.
Kalle Lind.

Kalle Lind analyserar namnet på den kommande sajten Bulletin, med Paulina Neuding som chefredaktör.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MEDIEKRÖNIKA. Den så kallat intellektuella högern formerar sig till en så kallat ny medieprodukt. Av vad som hittills läckt ut gällande medverkande, ämnen och finansiering så är det väl egentligen bara en sak som signalerar nytt: själva namnet Bulletin. Och det känns ju inte så gräsligt nytt.

Den obestämda formen placerar namnet i samma fack som Paulina Neudings förra nya medieprodukt Kvartal, och dessutom det genomsnittliga ZTV-programmet från tidigt nollnolltal (”Ventil”, ”Kollo”, ”Lobby”, ”Massa”, ”Tribut”). Ordvalet i sig antyder återtagande snarare än nytänkande.

På ett vis sprider Bulletin en trygg gammelmansdoft. Det är lätt att se framför sig sportfiskeföreningens medlemsblad, påbud från radioamatörklubben och förstås satirklassikern ”Nyheter och bullentiner” från Mosebacke Monarki (som dock sköt in ett extra n för att reta korrläsarna).

Etymologiskt går ordet tillbaka på bullettino, liten bulla, ett något mindre påvligt diktat.

Ordet har använts på medieprodukter förr. Fram till 2009 hette Postens publikation om frimärksnyheter Bulletin. De flesta som såg SVT:s ”Bullen” (1987–2000) associerade nog snarare till bakverk än till det dekret som programmet namngavs efter.

Men framför allt konnoterar ”bulletin” vänstermedier. I det 70-tal jag blev till fick varje systembolagskund passera genom en allé av tidningsförsäljare. På väg in till sitt surt beskattade spanska lantvin fick man tacka nej till i tur och ordning Afrikabulletinen, Chilebulletinen, Kvinnobulletinen, Saharabulletinen samt tidningen som mer än andra definierade tidens vänstervåg: Vietnambulletinen.

Etymologiskt går ordet tillbaka på bullettino, liten bulla, ett något mindre påvligt diktat. Det fanns en tid när det var vänsterns rörelser som avfattade påbuden från ovan. Det är inte osannolikt att högern med sitt namnval vill återerövra problemformuleringsinitiativet.

Eller så vill redaktionen att vi ska frammana bilden av en skara frimärkssamlande radioamatörer med tung hemmasons-aura. 

I vilket fall verkar det som att de lyckas.


Kalle Lind är journalist, författare och poddare i ”Snedtänkt”.

Mellanrubrik: Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=75603&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.