Kajsa Norell: Halleluja Brasilien

Kajsa Norell

Matilda Gustavsson läser Kajsa Norells reportagebok Halleluja Brasilien.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

På Youtube kan man se den brasilianska superpastorn Manoel Ribeiro predika i fängelser, dansa elektriskt och med den klassiska pannknuffen fälla fångarna till marken. Han missionerar på kåkstädernas legendariska baile funk-fester och får tusentals svettiga ungdomar att skaka i anden i stället.

 I år besökte han Filadelfiaförsamlingen i Stockholm och tackade för allt. Brasiliens pingströrelse, med över tio miljoner medlemmar, nästan alla i fattigdom, är Sveriges bäst gömda export och tecknas i journalisten Kajsa Norells tegelstensreportage Halleluja Brasilien.

 För 100 år sedan kände sig två unga svenskar, Daniel Berg och Gunnar Vingren, kallade till Brasilien där de startade en kyrka som i dag har gjort dem till blonda hjältefigurer. Via gamla brev och artiklar återges pionjärernas pojkboksaktiga äventyr längs Amazonas, där sjuka helas, fienderna äts upp av vilda djur och bibelöppnandet alltid slumpar fram en smart vers.


Deras historieskrivning är en intressant studie i alternativ manlighet - som slår sig fram med Guds ord i stället för knytnävarna - men framför allt nutida positivt tänkande i sin urform. Blinda som ännu inte ser uppmanas att tacka för sin syn, "ta ut segern i tro". Bokens smärtpunkt är berättelsen om Gunnars fru Frida Vingren, en lysande skribent och talare som gjorde stora insatser i Brasilien, men efter hemkomsten uteslöts av Lewi Pethrus, sattes på mentalsjukhus och snabbt sminkades över.

 Norell gräver fram henne ur arkiven och hittar en konflikt om kvinnans roll i församlingen, där Frida Vin­gren skarpt argumenterade för sin rätt att predika, och ett sexuellt snedsteg som kyrkan vände mot henne i en tsunami av skuld.

 Att läsa Fridas dagboksbrottningar med sig själv gör fysiskt ont och fångar en skamkultur som lever kvar än i dag - och tar plats i politiken. Sedan 80-talet är Brasiliens pingstvänner en stark samhällskraft och parlamentets "evangeliska bänk" lyckades nyligen lägga ett lagförslag mot diskriminering av homosexuella på is.


Rörelsen välsignar sjukdomen men lindrar symptomen: lobbar mot abort och driver viktiga hem för utstötta tonårsmammor. Struntar i sociala reformer men är bäst i landet på missbrukarvård. Läsningen väcker frågan om den kristna högern: varför engagerar sig inte de fattiga massornas röst i tätare skyddsnät eller sjukförsäkringar?

 Boken formulerar inga tydliga svar, men fångar en individualism och amerikansk dröm med den helige ande som personlig livscoach. I Brasilien är fotboll eller pingstkyrkan favela-kidsens möjliga klassresor och nyrika pastorer som kammar håret över flinten ser sitt budskap bekräftas i spegeln. Predikar Guds unika plan för just ditt liv.


Matilda Gustavsson

kulturen@expressen.se

FAKTA

REPORTAGE
KAJSA NORELL | Halleluja Brasilien | Bladh by Bladh, 266 s.