Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kajsa Grytt har uppenbar känsla för klass

Kajsa Grytt är mest känd som ikonisk musiker vars karriär började i Tant Strul under tidigt 1980-tal.
Foto: JOSEFINE BÄCKSTRÖM / NATUR & KULTUR
"Du lever i mig".
Nils Forsberg är kritiker på Expressens kultursida.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Kajsa Grytts andra roman är en bladvändare av rang. Nils Forsberg läser ett relationsdrama med skönhetsfläckar. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. En pappa dör och efterlämnar en låst byrå i källarförrådet som sonen Peter bryter upp. Den visar sig vara full med oöppnade brev, från mamma Veronica som försvann ur den lilla familjens liv till den andra sidan av Atlanten när Peter bara var två år. Han börjar läsa.

Kajsa Grytts andra roman tillhör den i det här landet ganska sällsynta genren bladvändare som inte handlar om seriemördare. Den handlar om svek, känslor, sorg och drömmar, och sympatierna ligger inte självklart hos den kvinnliga huvudpersonen. Det är den 26-årige plattsättaren som är den som blivit övergiven och har tillitsproblem. Mamman, manusförfattaren med uppdrag för Hollywood, är den som har dragit för att förverkliga sig själv.


LÄS MER – Anna Hellgren: Kajsa Grytts självbiografi är oemotståndlig

Arbetarklassen

Någonstans är det här en väldigt bra roman, effektivt berättad och med perspektiv på exempelvis manligt och kvinnligt som inte följer de förväntade normerna. Och nog uppvisar hantverkaren Peter, som slåss på krogen och aldrig läser böcker större känslighet och mer moralisk resning än sin poesiskrivande mor. Så brukar inte den samtida arbetarklassen riktigt skildras i dag.

Tyvärr har romanen också brister. Lite för utförliga beskrivningar av miljöer och annat ställer sig i vägen, persongestaltningen är styltig och tillsammans med korrekturmissarna ger det intrycket av att här är en begåvad berättare som inte riktigt har fått snits på hantverket än och hade behövt en redaktör med mer tid. 


LÄS MER: Kajsa Grytts skildringar av missbrukens själsliga skövlingar är unik

New Orleans

När den lite kantiga Peter och den fjära och flyktiga Veronica själva har ordet fungerar det oftast. Eftersom att de är som de är (han har känslor men inte riktigt språket, hon har språket men inte riktigt känslorna) blir stapplandet respektive tomgången trots allt trovärdig.

När tempot skruvas upp, som under den febriga upplösningen i New Orleans, glömmer man också sådana tillfälligt alla invändningar tillfälligt. Det trista är att det hade behövts så lite för att de inte skulle uppstå alls.ROMAN

KAJSA GRYTT

Du lever i mig

Natur & Kultur, 300 s.


Nils Forsberg är kritiker på Expressens kultursida.

Läs fler texter av Nils Forsberg här.


I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om akademikrisen med den ständige sekreteraren i Kungliga Vetenskapsakademin Göran K Hansson och Författarförbundets Gunnar Ardelius. Kultur-Expressen finns också som podcast.