Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaffet förändrade hela västvärlden i grunden

Pär Nordfors och Johan Norberg i podden "Historiens berså".
Foto: Olle Sporrong
"Studier visar att kaffe gör det lättare för människor att komma överens och lösa problem."

Innan kaffet började både barn och vuxna dagen med en sup.

Podden "Historiens berså" djupdyker i det bruna guldets historia.

I veckans avsnitt av "Historiens berså" pratar Johan Norberg och Pär Nordfors om hur kaffebönan spreds från Jemen till Europa och förändrade västvärlden – för alltid.

– Eftersom vattnet var giftigt började barn och vuxna dagen med alkohol, förklarar Johan. Med kaffets intåg på 1600-talet blev människor plötsligt nyktra om förmiddagarna.

Samtidigt var kaffet kontroversiellt. Barockkompositören Bach skrev en hel profan kantat om kaffeberoende och det krävdes ett tillåtande från påven Clemens VIII år 1600 innan kristenheten tilläts njuta av drycken.

– Man skulle ha velat vara en fluga på väggen när det beslutet togs, säger Pär. Tänk när kardinalerna sprang omkring med pumptermosarna!

Kaffet som revolutionär dryck

Kaffet förändrade hela den intellektuella kulturen, och i både England och Frankrike etablerades kaffehus som blev knutpunkter för upplysningen. På legendariska Le Procope i Paris satt tänkare som Thomas Jefferson, Roussau, Voltaire och Adam Smith och fikade medan de skrev fram den nya Västvärlden.

– Många makthavare var misstänksamma mot kaffehusen, som blev en samlingsplats fritänkare och upprorsmakare, berättar Johan. I England försökte kung Jakob II förbjuda kaffehusen eftersom han fruktade en revolution. Ett år senare ledde förbudet till – en revolution!

I dag är det nästan omöjligt att tänka sig samhället utan kaffe.

– Studier visar att kaffe gör det lättare för människor att komma överens och lösa problem, säger Johan.

– Det enda problemet är att man blir sur i magen, inflikar Pär. Men det är alltid gott med en kopp!

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.