Negar Josephi.
Negar Josephi.

Josephi: "Judefrågan i P1 var inget misstag"

Publicerad

Sveriges radio har bett om ursäkt för frågan i "Studio ett" om judarna har ett ansvar för antisemitismen. Negar Josephi ser dock fler exempel och tror inte att händelsen var något misstag.

"Har judarna något ansvar för den ökande antisemitismen?". Frågan kommer cirka nio minuter in i intervjun med Israels ambassadör Isaac Bachmann i "Studio ett" (17/2). Bachmann svarar bryskt: "Jag förkastar den frågan helt och hållet". Men programledaren Helena Groll förstår inte varför. Bachmann förklarar att det är som att fråga en våldtagen kvinna vilket ansvar hon själv har för våldtäkten. Helena Groll förstår ändå inte, utan påpekar att många menar att Israel och judarna bär ett ansvar genom konflikten i Mellanöstern.

Kvällen innan visar "Aktuellt" ett reportage från Köpenhamn där den "judiska flaggan" sägs vaja sida vid sida med den danska, och i ett studiosamtal om terrordåden och antisemitismen böljar den israeliska flaggan i bakgrundsbilden. Även när det handlar om judiska gravstenar som har skändats i Frankrike dyker flaggan upp i rutan.

 

Länge har vi velat att icke-judar ska kunna skilja på oss och konflikten i Mellanöstern. Många, inte bara judar, har påpekat det orimliga i att utkräva ansvar för Israels agerande av europeiska judar. Många och många gånger.

Men när "Studio ett", flaggskeppet i Sveriges Radios "intellektuella" kanal P1, bjuder in Israels ambassadör Isaac Bachmann för att prata om premiärminister Benjamin Netanyahus uttalande att Israel väntar på Europas judar med öppna armar, är det som att den diskussionen aldrig förts. Och det är inget misstag.

Frågan var planerad, till och med välformulerad. Jag har själv arbetat på Sveriges Radios Ekoredaktion och vet hur man jobbar. Frågan har gått genom flera händer. Sannolikt först en researcher, sedan producenten och till sist programledaren. Ingen har reagerat. Inga konstigheter.

Självklart ska vi fråga ambassadören, en jude, en israel, vilken ansvar judarna har för att antisemitismen har ökat, några dagar efter att ännu en jude har mördats enbart för att han är jude och inget annat.

 

SR har gått ut med en ursäkt, men skadan är redan skedd och när SVT:s "Kulturnyheterna" lägger upp SR:s ursäkt på sin Facebooksida dyker det upp frågor i kommentarfälten som "men varför kan man inte få ställa kritiska frågor till vissa grupper". När public service inte klarar av att skilja på judar och Israel är det inte ett konstigt att vanligt folk inte kan göra det.

Det här är bara en bidragande orsak till att antisemitismen har vuxit i samhället. Tankar som "Studio etts" redaktion har omformulerat till en osmaklig fråga. Nej, "Studio ett", vi har inte ett ansvar för ökningen av antisemitismen i samhället. Men det har ni.

 

Negar Josephi

kulturen@expressen.se

 

Negar Josephi är frilansjournalist.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag