Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Josephi: "Judefrågan i P1 var inget misstag"

Negar Josephi.

Sveriges radio har bett om ursäkt för frågan i "Studio ett" om judarna har ett ansvar för antisemitismen. Negar Josephi ser dock fler exempel och tror inte att händelsen var något misstag.

"Har judarna något ansvar för den ökande antisemitismen?". Frågan kommer cirka nio minuter in i intervjun med Israels ambassadör Isaac Bachmann i "Studio ett" (17/2). Bachmann svarar bryskt: "Jag förkastar den frågan helt och hållet". Men programledaren Helena Groll förstår inte varför. Bachmann förklarar att det är som att fråga en våldtagen kvinna vilket ansvar hon själv har för våldtäkten. Helena Groll förstår ändå inte, utan påpekar att många menar att Israel och judarna bär ett ansvar genom konflikten i Mellanöstern.

Kvällen innan visar "Aktuellt" ett reportage från Köpenhamn där den "judiska flaggan" sägs vaja sida vid sida med den danska, och i ett studiosamtal om terrordåden och antisemitismen böljar den israeliska flaggan i bakgrundsbilden. Även när det handlar om judiska gravstenar som har skändats i Frankrike dyker flaggan upp i rutan.


Länge har vi velat att icke-judar ska kunna skilja på oss och konflikten i Mellanöstern. Många, inte bara judar, har påpekat det orimliga i att utkräva ansvar för Israels agerande av europeiska judar. Många och många gånger.

Men när "Studio ett", flaggskeppet i Sveriges Radios "intellektuella" kanal P1, bjuder in Israels ambassadör Isaac Bachmann för att prata om premiärminister Benjamin Netanyahus uttalande att Israel väntar på Europas judar med öppna armar, är det som att den diskussionen aldrig förts. Och det är inget misstag.

Frågan var planerad, till och med välformulerad. Jag har själv arbetat på Sveriges Radios Ekoredaktion och vet hur man jobbar. Frågan har gått genom flera händer. Sannolikt först en researcher, sedan producenten och till sist programledaren. Ingen har reagerat. Inga konstigheter.

Självklart ska vi fråga ambassadören, en jude, en israel, vilken ansvar judarna har för att antisemitismen har ökat, några dagar efter att ännu en jude har mördats enbart för att han är jude och inget annat.


SR har gått ut med en ursäkt, men skadan är redan skedd och när SVT:s "Kulturnyheterna" lägger upp SR:s ursäkt på sin Facebooksida dyker det upp frågor i kommentarfälten som "men varför kan man inte få ställa kritiska frågor till vissa grupper". När public service inte klarar av att skilja på judar och Israel är det inte ett konstigt att vanligt folk inte kan göra det.

Det här är bara en bidragande orsak till att antisemitismen har vuxit i samhället. Tankar som "Studio etts" redaktion har omformulerat till en osmaklig fråga. Nej, "Studio ett", vi har inte ett ansvar för ökningen av antisemitismen i samhället. Men det har ni.


Negar Josephi

kulturen@expressen.se


Negar Josephi är frilansjournalist.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.