Olle Wästberg var ordförande i den statliga Demokratiutredningen. Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNOlle Wästberg var ordförande i den statliga Demokratiutredningen. Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Olle Wästberg var ordförande i den statliga Demokratiutredningen. Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Symbol i debattens mittpunkt - men vad stämde egentligen? Foto: / SVTSymbol i debattens mittpunkt - men vad stämde egentligen? Foto: / SVT
Symbol i debattens mittpunkt - men vad stämde egentligen? Foto: / SVT
Janne Josefssons sommarprat plockades upp av den högerextrema nätsajten Bretibart. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅNJanne Josefssons sommarprat plockades upp av den högerextrema nätsajten Bretibart. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Janne Josefssons sommarprat plockades upp av den högerextrema nätsajten Bretibart. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Josefssons sommarprat påminner om vikten av källkritik

Publicerad

Efter Janne Josefssons sommarprat hamnade Botkyrka åter i debattens centrum.

Olle Wästberg skriver om "fake news" och böcker som är omöjliga på folkbiblioteken i dag.

Botkyrka är en experimentverkstad. Det är den enda kommun som satsat på det ”interkulturella”, det vill säga att aktivt försöka dra nytta av att nästan alla världens kulturer finns representerade inom dess gränser.

Dessutom har Botkyrka ett ”dialogforum” där folkvalda och medborgare ska mötas. I Demokratiutredningen lät vi utvärdera detta forum och statsvetaren Nazem Tahvilzadeh var tämligen negativ i sina slutsatser. Botkyrka undvek de kontroversiella frågorna. I stället inbjöds ”unga oftare in till dialoger om vilka böcker som ska köpas in till biblioteket än till diskussioner om arbetsmarknaden”. Nu är ingen fråga mer kontroversiell än just inköpen till biblioteket i Botkyrka.

Det borde vara uppenbart både att alla bibliotek inte behöver ha alla böcker och att alla böcker ska kunna lånas in med fjärrlån. Min egen barndoms läsning som "Onkel Toms stuga" och Edward S. Ellis böcker om indianen Hjortfot har inte nytryckts på årtionden. Barn leker inte längre cowboys och indianer och i USA går det inte längre att köpa indianfjädrar.

Vi lär oss lyckligtvis av historien. En av 1920-talets mest sålda böcker var S.A. Duses deckare ”Antisemiten” som bygger på "Sions vises protokoll". Idag skulle den inte kunnat ges ut.

Men alla dessa böcker som en mer mogen tid förskjuter går ändå att få tag i. Vore det inte så skulle forskning vara omöjlig. Dessutom går de att köpa på nätet, antikvariat.net.

Janne Josefssons "Sommar" har blivit en katalysator i flera debatter. Inslaget av ”fake news” – bokbål i Botkyrka – har Josefsson slagit till reträtt om. Renodlat ”fake news” går lätt att hitta på nätet. Allt från propagandaskriften från 1600-talet om ”Gustav Vasas äventyr i Dalarna” till ”Flat earth society” och att terrorattacken i New York den 11 september var ett insiderjobb.

Dessutom hamnade påståendet om bokbål omgående på högerextrema nätsajten Breitbart. Det är inget unikt: ”Sverigevänner” och ”anti-globalister” har ett stort internationellt nätverk och sprider omedelbart det som kan vara negativt för Sverige. 

När Donald Trump hade gjort sitt utfall mot ett påstått terroristdåd i Sverige skrev Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson en artikel i Wall Street Journal där de instämde med Trump. Den delades oerhört många fler gånger än justitieminister Morgan Johanssons bemötande någon dag senare.

Så ser det ut. Nätet översköljer alla med påståenden. Därför framstår det nu som ett av Demokratiutredningens viktigaste förslag att källkritik ska få en långt mer central roll i både lärarutbildningen och skolorna.

 

Olle Wästberg
Olle Wästberg var ordförande i statliga Demokratiutredningen och utkommer, tillsammans med Daniel Lindvall, i september med boken ”Folkstyret i rädslans tid” (Fri tanke förlag). 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag