Jörn Donner tvingar oss att minnas krigets offer

Jörn Donner.
Foto: SINI-MARJA NISKA / ALBERT BONNIERS
"Blod är tunnare än vatten".
Daniel Suhonen.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Jörn Donners nya roman är en kärlekshistoria och ett krigstillstånd.

Daniel Suhonen hyllar en viktig påminnelse om människans brutalitet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Se det senaste avsnittet av Kultur-Expressen i spelaren ovan.


LITTERATUR | RECENSION. En gräns i eftersvallet av ett blodigt inbördeskrig i skuggan av ett världskrig. Fientlighet och underhandlingar mellan de på papperet negativt inställda gränsposteringarna. Då och då en krevad, ljudet av en arkebusering. Människor på flykt vadar över förbjudna bäckar och får antingen en kula genom sig precis när de når stranden, eller skjuts senare av oklar anledning. Kanske var det fullt i arresten. 

Det kunde varit gränsen mellan Syrien och Turkiet idag, återerövrad från IS av kurdisk gerilla och nu bombad från luften av Turkiet. Men det är Finland och det som snart skall bli Sovjetunionen. 

Lenins bolsjeviker

I Finland har ett blodigt inbördeskrig rasat några månader 1918. Det vita herrefolket har segrat över de röda arbetarförbanden. Hämnd skall nu utkrävas. Inte bara öga för öga. Här tas en hand för varje finger. Man rensar trakten.

Hit kommer i Jörn Donners nya roman en man som heter Alexander. Han är ryss och jude och demokrat av ett slag som inte gillas av Lenins bolsjeviker. Han är i övre medelåldern och tar sig över gränsen. När han kommer in i det hus han äger på den finska sidan står en vacker ung kvinna och siktar på honom med en laddad pistol.


LYSSNA – Eric Schüldt möter Jörn Donner i "60 minuter": Det var trevligt att bli förförd

Triangeldrama

Mannen och kvinnan dras in i en kärlekshistoria som skildras intimt, men aldrig vulgärt. Sex är en mycket viktig del av livet, inte minst om man är nyförälskade i en kall kåk och inte vet vilken dag inkvisitionen kommer. 

Samtidigt är det även ett triangeldrama med ortens högsta vita befäl som bär en mycket varm känsla för både mannen och kvinnan i huset. Det blir deras räddning, inledningsvis.

Med ett arkaiskt språk, lägger Donner ett pussel om människor i osäkra tider. Allt detta som utspelar sig för hundra år sedan följer vi från ett rekonstruerat nu. En äldre man i vår tid har ärvt ett sommarhus av sin far som han beslutat sälja. När kvarlåtenskapen skall sorteras finns tre stora lådor med arkivmaterial till sonen.

Sannfinländarna

I det Finland som skriver sin nya oberoende historia i blod drömmer många redan 1918 om ett Storfinland med livsrum långt in i Ryssland. Dessa idéer prövas i det finsk-tyska angreppskriget mot Sovjet som inleds i midsommartid 1941. 

I dag är det Sannfinländarna som håller fanan. Det bruna Lappofinland har alltid legat där och jäst. Rädslan för ryssarna, rädslan för den egna arbetarbefolkningen leder till en brutal start på det nya riket. 

Övergreppen i inbördeskriget 1918 är på bägge sidor mycket stora, men efteråt håller det vita borgerliga Finland i lien. Enligt Donner dör 5 199 röda i strid, medan 11 662 dör i koncentrationslägren och 7 370 avrättas och mördas på andra sätt. 

Donner hindrar oss från att glömma att det aldrig varit enkelt.


LÄS MER – Daniel Suhonen: Morsans porslinstomtar fick mig att börja gråta


ROMAN

JÖRN DONNER

Blod är tunnare än vatten

Albert Bonniers, 298 s.Daniel Suhonen är chef för den fackliga tankesmedjan Katalys, författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Läs fler texter av Daniel Suhonen här.