Jörn Donner. Foto: SINI-MARJA NISKA / ALBERT BONNIERSJörn Donner. Foto: SINI-MARJA NISKA / ALBERT BONNIERS
Jörn Donner. Foto: SINI-MARJA NISKA / ALBERT BONNIERS
"Blod är tunnare än vatten"."Blod är tunnare än vatten".
"Blod är tunnare än vatten".
Daniel Suhonen. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSENDaniel Suhonen. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Daniel Suhonen. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Jörn Donner tvingar oss att minnas krigets offer

Publicerad

Jörn Donners nya roman är en kärlekshistoria och ett krigstillstånd.

Daniel Suhonen hyllar en viktig påminnelse om människans brutalitet.

Se det senaste avsnittet av Kultur-Expressen i spelaren ovan.

 

LITTERATUR | RECENSION. En gräns i eftersvallet av ett blodigt inbördeskrig i skuggan av ett världskrig. Fientlighet och underhandlingar mellan de på papperet negativt inställda gränsposteringarna. Då och då en krevad, ljudet av en arkebusering. Människor på flykt vadar över förbjudna bäckar och får antingen en kula genom sig precis när de når stranden, eller skjuts senare av oklar anledning. Kanske var det fullt i arresten. 

Det kunde varit gränsen mellan Syrien och Turkiet idag, återerövrad från IS av kurdisk gerilla och nu bombad från luften av Turkiet. Men det är Finland och det som snart skall bli Sovjetunionen. 

Lenins bolsjeviker

I Finland har ett blodigt inbördeskrig rasat några månader 1918. Det vita herrefolket har segrat över de röda arbetarförbanden. Hämnd skall nu utkrävas. Inte bara öga för öga. Här tas en hand för varje finger. Man rensar trakten.

Hit kommer i Jörn Donners nya roman en man som heter Alexander. Han är ryss och jude och demokrat av ett slag som inte gillas av Lenins bolsjeviker. Han är i övre medelåldern och tar sig över gränsen. När han kommer in i det hus han äger på den finska sidan står en vacker ung kvinna och siktar på honom med en laddad pistol.

 

LYSSNA – Eric Schüldt möter Jörn Donner i "60 minuter": Det var trevligt att bli förförd

Triangeldrama

Mannen och kvinnan dras in i en kärlekshistoria som skildras intimt, men aldrig vulgärt. Sex är en mycket viktig del av livet, inte minst om man är nyförälskade i en kall kåk och inte vet vilken dag inkvisitionen kommer. 

Samtidigt är det även ett triangeldrama med ortens högsta vita befäl som bär en mycket varm känsla för både mannen och kvinnan i huset. Det blir deras räddning, inledningsvis.

Med ett arkaiskt språk, lägger Donner ett pussel om människor i osäkra tider. Allt detta som utspelar sig för hundra år sedan följer vi från ett rekonstruerat nu. En äldre man i vår tid har ärvt ett sommarhus av sin far som han beslutat sälja. När kvarlåtenskapen skall sorteras finns tre stora lådor med arkivmaterial till sonen.

Sannfinländarna

I det Finland som skriver sin nya oberoende historia i blod drömmer många redan 1918 om ett Storfinland med livsrum långt in i Ryssland. Dessa idéer prövas i det finsk-tyska angreppskriget mot Sovjet som inleds i midsommartid 1941. 

I dag är det Sannfinländarna som håller fanan. Det bruna Lappofinland har alltid legat där och jäst. Rädslan för ryssarna, rädslan för den egna arbetarbefolkningen leder till en brutal start på det nya riket. 

Övergreppen i inbördeskriget 1918 är på bägge sidor mycket stora, men efteråt håller det vita borgerliga Finland i lien. Enligt Donner dör 5 199 röda i strid, medan 11 662 dör i koncentrationslägren och 7 370 avrättas och mördas på andra sätt. 

Donner hindrar oss från att glömma att det aldrig varit enkelt.

 

LÄS MER – Daniel Suhonen: Morsans porslinstomtar fick mig att börja gråta

 

ROMAN

JÖRN DONNER

Blod är tunnare än vatten

Albert Bonniers, 298 s.

 

 

Daniel Suhonen är chef för den fackliga tankesmedjan Katalys, författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Läs fler texter av Daniel Suhonen här.

Relaterade ämnen
Daniel Suhonen
Daniel Suhonen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag