Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jorden behöver en överdos av godhet nu

Operasångaren Malena Ernman.
Foto: Jessica Gow/Tt
Fjärde advent manar till eftertanke.

En värld full av rikedomar är på väg att kollapsa under trycket av människans kollektiva girighet, dumhet och egoism.

Malena Ernman tänder ett ljus för en planet som just nu behöver en överdos av godhet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Idag tänder vi ljusen och firar den fjärde advent.

Det är sent på året 2016 och vi lever i ett historiskt överflöd.

Världens gemensamma tillgångar har aldrig varit större. Precis som klyftorna som skiljer fattig och rik i vår globala värld. Vissa har vansinnigt mycket mer än de behöver. Andra har ingenting.

Think BIG and kick ass in business and life. Så lyder titeln på en av USA:s tillträdande presidents självbiografiska böcker.

Think BIG!


Donald Trump förkroppsligar det allra värsta i vårt vinstjagande, egoistiska machosamhälle. Donald Trump är vår samtids vägs ände och vi lever ju förstås redan sen länge till stor del i hans värld. I vinnarens värld.  En värld där allting måste bli större, starkare och högre. Där alla måste tjäna och spendera mera pengar.

För vem bryr sig om kommande generationer när man kan dricka iskalla drinkar på exotiska stränder? Vem bryr sig om länder som dränks, utrotade djur, klimat som kollapsar eller ekosystem som går under när man när som helst kan hoppa på ett flygplan eller in i en bil och shoppa sig till koma? Vem bryr sig om mänsklighetens kollektiva framtid när man kan bli en vinnare?


Think BIG and kick ass in business and life. 


Det är sent på året. Isarna smälter. Vi slår nya globala värmerekord varje månad. År efter år. Ledande klimatforskare talar om att klimatet redan nu har påbörjat en destabiliseringsprocess. En point of no return.

Och allting händer precis just nu.


Det är planeten som pratar med oss genom alla våra staplar och diagram. Vi ser den rörliga grafiken som äter upp isarna i norr. Vi ser och vi hör vad planeten säger men vi lyssnar inte. För vem vill lyssna på någon som säger att vinnarens tid är över! Nu måste ni välja: avgrunden… eller att nöja er med mindre?


Mina egna utlandssemestrar kan jag räkna på en hand men i mitt yrke har jag varit helt och hållet beroende av att flyga. Och jag önskar av hela mitt hjärta att jag kunde fortsätta med det livet men det går inte. För jag har nått en punkt då jag inte längre kan skylla ifrån mig på osäkra fakta eller lämna över mitt kollektiva ansvar till någon annan. Det räcker inte att vi skär ner på enstaka saker. Vi måste skära ner på allt.  Vi måste hitta nya vägar. Vi måste välja nya egenskaper att hylla än att hela tiden försöka vara störst, starkast, mest och bäst. Vi måste stanna upp och lyssna på det där som vi har slutat lyssna på.


Think small och var lite lagom misslyckad som alla andra.

Jag läste i Illustrerad Vetenskap att av alla människor som någonsin levt på jorden så lever sex procent idag. Vi hör ihop. Vi är en del av en helhet och det är upp till oss, vi de där sex procenten, att säkra allas vår framtid.

Det är vår historiska uppgift och jag tror vi vet precis hur vi ska göra.

För när vi människor hjälper varandra, när vi lyssnar på varandra och när vi står sida vid sida och bejakar varandras goda viljor och säger jag är här, jag ser dig; då lyser vi i mörkret. Då är vi ljusbäraren. Då är vi Sankta lucia och lanternan i stormen.


Det är sent på året och våra marginaler är slut. Förbrukade. Vi har inte längre tid att ifrågasätta vår godhet eller våra goda intentioner. Vi måste koncentrera all vår kraft på att bryta våra mönster och ändra våra vanor; det är sammanhållning, konkret handling och total fokusering som gäller.

Nu är tid för måttfullhet och samarbete.

Och vem vet, kanske hinner vi skapa en opinion så att politikerna kan börja agera i tid?

Det är upp till oss.

Men en sak är säker – vi kommer att behöva varenda godhetsknarkande ljusbärare vi kan få.


MALENA ERNMAN