Helena Granström.Helena Granström.
Helena Granström.
FOLKBILDARE. Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik. Foto: Peter KnutsonFOLKBILDARE. Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik. Foto: Peter Knutson
FOLKBILDARE. Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik. Foto: Peter Knutson
"Vårt klot så ömkligt litet"."Vårt klot så ömkligt litet".
"Vårt klot så ömkligt litet".
Hotad planet.Hotad planet.

Hotad planet.

Jorden är en bräcklig och dödsdömd planet

Publicerad

Helena Granström läser Ulf Danielssons bok "Vårt klot så ömkligt litet", om en bräcklig och dödsdömd planet.

Den moderna fysiken utgör i många avseenden det vetenskapliga projektets krona. Relativitetsteori och kvantmekanik har under det senaste seklet kunnat påvisa fenomen som inte bara är otillgängliga för de mänskliga sinnena, utan står i direkt konflikt med människans intuition och sinneserfarenhet.

Ulf Danielsson är fysiker, med ett antal populärvetenskapliga böcker bakom sig. När han nu tar sig an klimatförändringarna i boken "Vårt klot så ömkligt litet", gör han det med fysikerns noggrannhet, systematik och känsla för detaljer. Danielssons framställning präglas av ett vigt intellekt vant vid att fastställa och förmedla komplexa naturvetenskapliga samband, men lika mycket av en ämnesöverskridande kunskapslust.

 

LÄS MER: Jorden behöver en överdos av godhet nu

Civilisationen slagen i bitar

Trots att bokens direkta ärende är ett klarläggande av växthuseffektens dynamiker, omfattar den en exposé över såväl strävandena hos historiens kartografer och upptäcktsresanden, som de tidiga naturvetarnas sökande efter universums struktur och materiens essens.

I "Vårt klot så ömkligt litet" förmedlas en stor del av den imponerande precisa kunskap som vår civilisation besitter om de naturliga systemen – samma system som vi genom vår nuvarande praktik är på god väg att slå i bitar. När denna kunskap, som hos Danielsson, ställs sida vid sida med den förödelse som tycks vara en nödvändig konsekvens av det vi förstår som hög levnadsstandard, blir effekten närmast absurd.

 

LÄS MER: Undergången är nära och förfärligt vacker

Ingen vet om livet ska bestå

Ändå är det inte bilden av överblick och kontroll som präglar Danielssons text. Kännetecknande för den klimatförändring vars inledningsfas vi nu genomlever är snarast det motsatta: en grundläggande oförutsägbarhet. Om utsläppen tillåts fortsätta öka som hittills, kommer temperaturen då att stiga med fem grader eller med 17? Kommer mänskligt liv, eller något liv överhuvudtaget, i förlängningen att kunna bestå?

Svaret är att ingen vet.

Danielsson skriver in den av människan förstärkta växthuseffekten i en vidare kontext av existentiella hot – alltså hot som innebär en risk inte bara mot stora grupper av människor, utan mot mänskligheten i sig. Att sådana hot föreligger är ingenting nytt.

 

LÄS MER: Kapitalets mörka hjärta

Intensiv hetta eller istid?

Jorden kan träffas av en större komet eller en olyckligt riktad gammastrålningsblixt från en kollapsande stjärna, en supervulkan kan få utbrott och en naturligt inducerad klimatvariation kan orsaka såväl intensiv hetta som en ny istid.

Betraktat ur den djupa, geologiska tidens perspektiv är det snarare en fråga om när än om. Och oaktat allt detta vet vi att jorden i en avlägsen framtid ofrånkomligen kommer att brännas till aska av samma sol som en gång skänkte den liv. Att vara människa är, med andra ord, att ha att förlika sig med inte enbart sin egen stundande utplåning, utan även mänsklighetens.

Viljan att förmedla denna insikt ligger som en skugga bakom Danielssons tvärvetenskapliga och lättsamt presenterade populärvetenskapliga redogörelser. Vår sårbarhet är oändlig. Det är en storslagen ironi att dagens mänsklighet, samtidigt som den mer idogt än någonsin förnekar detta basala faktum, tycks stå i begrepp att orsaka sin egen för tidiga död.

 

Helena Granström är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

 

Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.

Helena Granström
Helena Granström
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag