Bengt Ohlsson. Foto: CAROLINE TIBELLBengt Ohlsson. Foto: CAROLINE TIBELL
Bengt Ohlsson. Foto: CAROLINE TIBELL
Jonas Holmberg. Foto: / GÖTEBORGS FILMFESTIVALJonas Holmberg. Foto: / GÖTEBORGS FILMFESTIVAL
Jonas Holmberg. Foto: / GÖTEBORGS FILMFESTIVAL
Jenny Sonesson. Foto: PrivatJenny Sonesson. Foto: Privat
Jenny Sonesson. Foto: Privat
Jonas Holmberg

Burkafilmen stoppades – och högern jublar

Publicerad

Det var många som jublade över Bengt Ohlssons fantasier om att göra en pjäs om burkan och stoppas av åsiktsförtryckarna. Sedan hände det på riktigt.

Jonas Holmberg undrar vart försvaret för konstens frihet tog vägen.

FILM | KRÖNIKA. För några veckor sedan skrev Bengt Ohlsson en uppmärksammad essä i Dagens Nyheter. I texten berättar han om en pjäs han har skrivit. Den handlar om en vit, svensk kulturarbetare som sätter på sig en burka och låtsas vara muslim. Målet är att undersöka ”den nervositet som plagget väcker i en vit och icke-burkig omgivning”, men Ohlsson är rädd för att ämnet är för känsligt för den nervösa svenska offentligheten. Kommer han bli utskälld och kallad rasist? Rubriken löd: Vad får man egentligen säga nu för tiden?

Som så ofta med Bengt Ohlssons polemiska utfall, väckte texten stor debatt. Är den svenska offentligheten på väg att krympa till en trång och räddhågsen korridor, där patrullerande PK-kommissarier begränsar den konstnärliga friheten? Eller är texten bara trams från en privilegierad gubbe på Mosebacke – vem skulle stoppa en berättelse om en burka?

"Burka songs 2.0"

I samma stund som debatten om Ohlssons text till slut klingat av kommer ett pressmeddelande från Göteborgs stad. Stadsledningskontorets avdelning för mänskliga rättigheter har beslutat sig för att ställa in stadens planerade visning av en film av Hanna Högstedt

”Den planerade filmvisningen på Blå Stället har fått kritik och många har hört av sig med synpunkter.”, motiveras beslutet av Klas Forsberg, chef på MR-avdelningen.

Vad är det då för film som Hanna Högstedt har gjort? Den heter ”Burka songs 2.0” och handlar om en vit, svensk kulturarbetare som sätter på sig en burka och låtsas vara muslim. Ett av filmens mål är – ja faktiskt – att undersöka den nervositet som plagget väcker i en vit och ”icke-burkig” omgivning.

LÄS MER – Jonas Gardell: I döda bögars sällskap – vår väg genom filmhistorien 

GP:s ledarskribent jublar

Ända sedan hennes lekfullt personliga examensfilm ”A safe place for the wild”, har det varit uppenbart att Hanna Högstedt är en begåvad filmskapare. ”Burka songs 2.0” är mer konceptuell och självkritiskt prövande – det är en intressant, provocerande och extremt samtida film som blixtbelyser smärtpunkterna i den svenska kulturvänsterns relation till islam.

Så vilken kritik var det som fick Göteborgs stad att stoppa filmvisningen? Var det vänstervridna åsiktspoliser som anklagade den fritänkande Hanna Högstedt för rasism? Nej, tvärtom faktiskt. Den tyngsta kritiken kom från GP:s ledarskribent Jenny Sonesson, som kritiserade sammansättningen av panelen som skulle samtala efter filmen för att vara ensidigt hämtad från muslimska miljöer som ”relativiserar hedersförtryck och likställer bekämpning av terrorism med rasism”. 

Men oavsett panelens bristande åsiktsmångfald är det tråkigt att se hur Sonesson jublar i sociala medier när hela filmvisningen ställs in. Det var många yttrandefrihetsvänner som nyss skrek sig hesa över den potentiella inskränkningen i att Bengt Ohlssons kommande pjäs om en bluffande burkabärare eventuellt skulle få kritik. Det hade varit klädsamt om någon av dem hade engagerat sig i Hanna Högstedts film om samma sak. ”Burka songs 2.0” finns ju faktiskt på riktigt, och visningen är stoppad på riktigt. Om den konstnärliga friheten ifrågasätts och den liberala offentligheten krymper kommer hotet knappast bara från PK-vänstern.

 

LÄS MER – Jonas Holmberg: Succén för "Sameblod" beror inte på politisk korrekthet 

 

Jonas Holmberg är medarbetare på Expressens kultursida.

Läs fler texter av Jonas Holmberg här.  

I spelaren visas ett avsnitt av Kultur-Expressen om filmens frihet. Kultur-Expressen finns även som podcast. 

Jonas Holmberg
Jonas Holmberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag