Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Gardell

Vem vill leva sitt liv med enbart rent mjöl i påsen?

”Det får kosta vad det kosta vill”, sa Richard Jomshof om Tidöavtalets förslag på en nationell folkräkning.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

För varje dag som går vill Sverigedemokraterna övervaka oss lite hårdare.

Jonas Gardell ser likheterna mellan SD:s företrädare och Irans mullor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Högerauktoritära rörelser över hela världen tenderar att vara klimatförnekare, så också i Sverige.

Jag vet inte om det är ryggmärgsreflexen att tycka tvärtemot vad än vetenskap och expertis hävdar i kombination med att man inte sällan är historierevisionister och därför utvecklat en fallenhet för konspirationsteorier och kontrafaktiskt tänkande. You tell me.

Men man häpnar när man hör Jimmie Åkesson hävda att han ännu inte sett några vetenskapliga belägg för klimatförändringarna. Eller när Mattias Karlsson kräver att Sverige ska ta strid mot EU om klimatpolitiken. Ingen av dem är någon dumsnut så det är faktiskt rätt anmärkningsvärt.

Hur kan SD förena viljan att förorena med någon som helst kärlek till vårt land? Ni vet, kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill… borde inte SD vara de första att sjunga med?

Man kan tycka att om de nu vill bevara Sverige svenskt, borde man inte till att börja med vilja bevara Sverige!

Det är obegripligt.

Tills man inser att vad partiet vurmar för inte är så mycket själva ”landet” Sverige med dess skogar, berg, sjöar, åkrar, alla vi som lever här, utan ”nationen” Sverige – en idé och tankekonstruktion som inte med nödvändighet har något med landet Sverige att göra.

Björn Söder, vill ni i SD på allvar lägga er i hur människor klär sig kan ni flytta till Iran!

Jag skulle dessutom tro att det med tiden kommer visa sig att det ”svenska” i nationen Sverige i SD:s ögon är oerhört likt SD och dess partiprogram.

Sverigedemokraterna är helt enkelt inte särskilt svenska. De är en del av en global, högerauktoritär rörelse som sträcker sig från Ryssland och Iran, via Ungern, Polen och Tjetjenien till flera stater i USA.

Framför allt är det inte särskilt svenskt att vilja att staten och myndigheter ska få kontrollera och övervaka oss. ”Det får kosta vad det kostar”, som Richard Jomshof nyligen sa om folkräkningen.

Dragqueens-läser-sagor-för-barn-debaclet är ett exempel. Den sverigedemokratiske kommunalpolitikern Jonathan Sager i Kalmar (han är bara 20 år gammal, pojken, direkt från Ungsvenskarna) som velat stoppa sagostunderna fick medhåll från toppskiktet i SD där Björn Söder ondgjorde sig över att vuxna män klär sig i klänning.

Man häpnar över mycket i denna attack på bibliotekens kulturverksamhet, men det kanske mest skrämmande är hur SD:s politiker anser sig ha rätt att detaljstyra våra liv.

Björn Söder, vill ni i SD på allvar lägga er i hur människor klär sig kan ni flytta till Iran!

Hur som helst, i ett nytt utspel vill den knappt myndige lokalpolitikern övervaka kommunens kulturutbud för att säkerställa att resurserna inte går till sådant partiet (eller han själv) anser ”opassande”.

Detta meddelas samma dag som Richard Jomshof säger att man vid den folkräkning partiet vill ha ska skicka ut folk att knacka dörr för att räkna alla i varje lägenhet. Jomshof ser inget konstigt med integritetskränkningen. Han säger i en intervju i DN att ”om någon knackar på min dörr och undrar vem som bor där och jag har rent mjöl i påsen har jag inga problem med det…”.

Björn Söder efter riksmötets öppnande i september.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Tänker sig Jomshof att man ska få gå in i varje medborgares hem för att se hur många sängar där finns? Eller ska man stå i dörren och artigt fråga? Och är det bara vid detta enda tillfälle man ska knacka dörr och granska oss, eller kommer det fler gånger det ska knackas på och ingen med det SD då kallar ”rent mjöl i påsen” har något att frukta?

I Tidöavtalet finns den famösa formuleringen om ”vandel” som ska kunna vara orsak till utvisning och förlust av medborgarskap.

Alltså just hur människor lever sina liv.

Vad som inte är passande ”vandel” är både oklart och flytande, men om man ser till vad SD och deras kulturkrigarkamrater i andra länder ansett sig ha rätt att detaljstyra tidigare – allt från klädsel, hbtq-kamp och kvinnors rättigheter till skolornas läroplaner, teatrarnas repertoar och vilka som bor i vilka områden – kan det nästan bara sluta otäckt.

SD:s Björn Söder (alltid denne Björn Söder) vill dessutom strypa bidragen till den viktiga människorättsorganisationen Civil right defenders för att de haft mage att syna partiet och kritisera Tidöavtalet, liksom SD gett sig på andra organisationer som förhållit sig kritiska till dem. För att inte tala om hur de hotat public service och krävt att deras chefer ska kallas in och förhöras av politikerna som underhuggare inför brukspatron.

Ser ni inte vartåt det barkar? 

För varje dag som går vill Sverigedemokraterna granska oss lite mer, övervaka oss lite hårdare, rensa bort sådant och sådana man inte anser passar in.

Ni tror väl inte för ett ögonblick att det stoppar här?

Det är förresten slående hur lika SD:s företrädare är Irans mullor.

Jag är inte säker på att svensken i gemen har förstått hur övervakande SD:s svenska nation kommer att vara. Det Sverige där man hotfullt inget har att frukta om man har rent mjöl i påsen.

Det ögonblick det går upp för allmänheten tror jag SD kommer stöta på patrull. Jag tänker att vi svenskar faktiskt trivs med att bli lämnade i fred från överheten. Traditionellt har vi bott glest och skött oss själva och fan om någon länsfiskal ska komma här och lägga sig i att vi bränner hemma.

Vi har tjuvjagat, tjuvfiskat, legat runt, jobbat svart och snott med oss kontorsmaterial hem från jobbet – och det tror jag de flesta av oss vill fortsätta med. Vi ska vara hyggliga människor, inte perfekta. 

För ärligt, vem vill leva sitt liv med enbart rent mjöl i påsen? Vad är det för obehagligt ideal? Lite skit rensar magen och lite väl vald civil olydnad är den bästa huvudkudden.

Det är förresten slående hur lika SD:s företrädare är Irans mullor.

Mullan Björn Söder. Mullan Richard Jomshof. Mullan Rashid Farivar. Mullan Jonathan Sager, med flera.

Låt inte de mulliga mansgrismullorna i SD ta över med sin övervakning, sina kontroller och sin olustiga idé om att de har rätt att knacka på våra dörrar och styra hur vi lever våra liv.  


Jonas Gardell är författare, artist och medarbetare på Expressens kultursida.