Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jonas Gardell

Sokolnickis angrepp är infamt och lögnaktigt

Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jonas Gardell, författare, artist och medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES


Jonas Gardell svarar DN:s politiska redaktör Amanda Sokolnicki.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. Det har de senaste dagarna börjat spridas en legend om att ”Jonas Gardell är självupptagen” och ”Gardell talar i egen sak” och att jag skulle strunta blankt i att smittan sprids i Europa, ta lätt på covid-19 och kräva en omedelbar öppning av landets teatrar.

Det gör mig både ledsen och förbannad.

Jag har alltid varit beredd på att ta emot skit, hat och dödshot för saker jag skrivit, sagt och gjort, för att inte tala om att jag tagit emot skit, hat och dödshot för den jag är.  Men jag vägrar ta skit för sådant jag inte sagt och inte gjort. 

Grövsta påhoppen kommer från DN:s Amanda Sokolnicki som i en infam och direkt lögnaktig krönika påstår just att jag struntar blankt i att smittan ökar i Europa, att allt jag bryr mig om att få stå på en scen och att jag struntar i sjukvården och så vidare. Sokolnicki tillskriver mig en mängd åsikter som jag aldrig någonsin gett uttryck för. Fult och fegt som fan, Sokolnicki!

Jag har a l d r i g krävt att restriktionerna ska upphöra omedelbart, jag har aldrig krävt att teatrarna omedelbart ska öppnas.

Tvärtom, jag har den största respekt både för hur farligt viruset kan vara för vissa grupper och den pressade situation vården befunnit sig i, och därför har jag till och med gått längre än de flesta och föreslagit att man kanske redan nu bestämmer att man håller teatrar och konserthus stängda hela hösten och i stället försöker sig på en öppning i slutet av januari eller slutet av februari. Alltså hela hösten, halva våren. 

Raljant och alarmistisk populism som DN:s ledarsida gång på gång förfallit till under pandemin.

Eller som jag skrev rakt ut för några veckor sedan i Expressen: ”Men om det sker ett massutbrott i höst? Om det kommer en andra våg? Ja, men jag säger inte heller att datumet ska sättas i höst.” Och sedan föreslog jag 24 januari eller 25 februari.

Och funkar inte det får vi väl vänta ytterligare. Men då måste stödpaketen till branschen bli flera gånger större. 

Jag har också skrivit att vi behöver ”en plan för äldreboendena, en plan för smittspårning, en plan för att isolera de sjuka, inte hela resten av samhället. Feberscanning på teatrar, konserthus och idrottsanläggningar där folk kommer samman. Munskydd i kollektivtrafiken och platser där vi trängs. Hålla fast vid vår nyvunna vana att ständigt tvätta händerna”. Vad vi inte behöver, varken då eller nu är raljant och alarmistisk populism som DN:s ledarsida gång på gång förfallit till under pandemin. 

Amanda Sokolnicki går dessutom till onödigt och direkt personangrepp redan med sin krönikas rubrik: ”Hur självupptagen får man vara, Jonas Gardell?”.

Jag har i varenda text jag skrivit om krisen varit noga med att i n t e tala om mig själv utan lyfta fram alla de andra bakom artisterna – scenarbetarna, underleverantörerna, dansarna, musikerna, de anställda på produktionsbolagen – de som saknat röst och som inte blir hörda. Gång på gång på gång har jag fört kampen för deras räkning.

Jag har aldrig krävt att vi öppnar teatrarna omedelbart.

Jag har varit oerhört noga med att aldrig klaga för egen räkning, trots att jag som de flesta artister förlorat nästan hela min årsomsättning. Jag till och med uttryckligen förbjöd Expressen att bildsätta med en bild på mig som artist, för att det inte skulle handla om mig. Inte heller har jag sökt ett enda öre i stödpengar eller permitterat mig som jag hade både möjlighet och rätt till. För jag klarar mig ändå. Istället ägnade jag våren åt att utan ersättning göra en corona-podd tillsammans med Mark för att som ”fältartist” stötta, trösta och glädja folk i isoleringen.

Så skäms, ledarskribent-mänska! Vi måste kunna förvänta oss högre nivå på en text av chefen på Dagens Nyheters ledarsida än så här. Att Sokolnicki dessutom försöker förminska mig genom att reducera mig till enbart ”komiker” är talande. Den enda makthavare som förut försökt med samma förlöjligande av mig är Hanif Bali

Sammanfattningsvis:

Jag har aldrig krävt att vi öppnar teatrarna omedelbart.

Jag har tvärtom föreslagit att fortsätta hålla stängt hela hösten och kanske halva våren – men med ett stödpaket som gör att branschen kan överleva.

Jag har också poängterat vikten av att vi förbereder oss för ett samhälle där vi lärt oss att leva med viruset på samma sätt som vi under aids-åren måste hitta ett sätt att relatera till hiv.

Jag har gång på gång slagit fast att när vi än öppnar kommer det ta minst ett halvår innan branschen är tillbaka på banan, och flera år innan hjulen rullar som vanligt, även om jag faktiskt inte tror att det nånsin blir som förr.


Jonas Gardell är författare, artist och medarbetare på Expressens kultursida.