Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Gardell

Min homosexualitet är en gåva från Gud

Författaren och Expressen-medarbetaren Jonas Gardell.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Stefan Swärd, kristen opinionsbildare.
Foto: PRESSBILD

Jonas Gardell skriver ett öppet brev till pastorn och debattören Stefan Swärd.

KULTURDEBATT. Just nu sker inom den del av frikyrkan som varit och är konservativ en förändring i synen på homosexuella och transpersoner. Glädjande eftersom HBTQ-personer i dessa församlingar ofta tvingats leva i förnekelse eller celibat, ibland förskjutna av sina församlingar och familjer, ibland har man till och med drivits till självmord.

Denna förändringens vind har tråkigt nog föranlett Stefan Swärd, en i de kretsarna välkänd debattör, att gång efter annan gå till storms mot HBTQ-personer, vilket har skapat stor förtvivlan och sorg hos många som tillhör dessa församlingar och som kämpar för både sin tro på Gud och sin rätt att få vara sig själva, älskade och omfattade just såsom de är. I sin förtvivlan har man vänt sig till mig och bett mig göra något. Därför skriver jag detta öppna brev till Stefan Swärd.

Den som vill ta del av vad Swärd skrivit kan göra det på hans hemsida eller i den kristna tidningen Dagen, en tidning som hetsat mot HBTQ-personer i decennier – inte minst under aids-katastrofen då tidningen inte ens drog sig för att hävda att det fanns ett felaktigt syndigt beteende bakom varje smittad (som inte smittats via blodtransfusion).

Jag förstår att den här texten kanske inte angår alla och att den diskuterar saker som kan vara svåra att följa med i för den oinsatte. Dessutom har den formen av ett öppet brev. Läs om ni har intresse. Hoppa annars över. 

Nu till det öppna brevet: 

Hej Stefan,

hoppas allt är bra med dig och de dina.

Jag skriver i dag till dig besviken. Besviken och arg. Jag har läst ditt inlägg på din hemsida den 30 april och jag är bestört.

Du inte bara vill förneka oss homosexuella och transpersoner mänskliga rättigheter och hetsar andra kristna att vända sig emot de minsta av sina bröder – du förnekar Gud.

Jag finner inget annat ord för det, Stefan, och du vet att jag vill dig väl, men du förnekar Gud och hans kärleks kraft.

Du behöver hjälp, Stefan. Du har gått så vilse. Du hänvisar till Paulus i hans uppräkning av vilka som inte ska ärva Guds rike, trots att du som ändå studerat teologi borde veta att Paulus uppräkning säger tvärtemot Jesus uppräkning i Lukas 14 av vilka som ska bjudas in till Gudsriket, det Gudsrike där vi sitter huller om buller och där den minste ska bli den störste och den siste den förste. 

Och detta trots att du fått lära dig att den enda gränsen för Guds kärlek är vår egen privata gräns, vår egen oförmåga till kärlek.

Att som du envisas med att påstå att homosexualitet inte är något vi fötts till utan är ett val och en livsstil är bara ytterligare ett exempel på privat hat och oförmåga till kärlek. Min homosexualitet är en gåva från den Gud som skapat mig så övermåttan underbart, och det är inte upp till dig att förneka eller förakta hans skapelse.

Du utesluter mig och andra homosexuella och transpersoner, trots att du vet att Jesus på korset, när rövaren ser honom i ögonen och ber Jesus att tänka på honom, inte frågar vem rövaren är, vad han är skyldig till, om han ångrar sig, om han visar bot och bättring, utan enbart säger till honom det enda vi alla måste tro och sätta vår tillit till, att redan i dag ska du vara med mig i paradiset.

Det finns ingen tvekan i Guds kärlek. Det finns inga villkor. DU ska med!

Vår uppgift och utmaning, Stefan, vår tid här på jorden, är att oavbrutet påminna varandra att var och en av oss är av Gud älskade just så som vi är. Av Gud skapade, av Gud önskade, av Gud älskade, av Gud förlåtna och av Gud upprätthållna och välsignade.

Varje gång vi påminner varandra om detta närmar vi oss Gud och gör hans vilja. Varje gång vi gör tvärtom, får människor att tveka och förtvivla, varje gång vi inför en annan människa påstår, att Gud INTE älskar henne just såsom hon är utan bara om hon är sådan som hon inte är, begår vi den största synd vi som kristna kan begå och avlägsnar oss från Gud.

Och du Stefan begår den synden.

Gång på gång.

Trots att du fått ta del av evangeliet, det glada budskapet. Och det gör mig så sorgsen.

Sorgsen för alla de homosexuella och transpersoner som är just de världens minsta och som du skrämmer och kastar i förtvivlan och självmordstankar. 

Men kanske lika sorgsen för att du Stefan, trots att du nu börjar bli äldre, fortfarande står så långt ifrån Gud.

Du citerar Paulus men inte Jesus, men vad värre är, det är inte ens Paulus som är din verklige herre, det är Saulus

Du är Saulus, Stefan, och du måste för Guds skull och medan tid är, påbörja din resa till Damaskus.

Du är en av de laglärda som enligt Jesus ”har tagit nyckeln till kunskapen. Själva har ni inte gått in, och dem som ville gå in har ni hindrat.”

Du är en av dem som Jesus talar till när han säger ”Sannerligen, vad ni inte har gjort för någon av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig.”

Vänd om, Stefan! Våga öppna dig för Guds allomfattande, allt inkluderande kärlek och sluta vara så förtvivlat rädd för oss homosexuella. Du har ännu tid. Du ska med.

En sak förbjuder jag dig dock strängeligen: att någonsin mer i tal eller text referera till mig som intäkt för ditt privata hat och din egen oförmåga till kärlek. Du får inte ta mig som gisslan för att visa att du minsann kan nedlåta dig till att träffa en homosexuell.

Jag har mött dig för samtal och till och med kommit till din församling för att tala, men det har jag gjort för att försöka påminna dig och de dina det enda vi ständigt bör påminna varandra: Gud är kärlek. Var inte rädd.

Det är dags för hela kristenheten att en gång för alla släppa sin osunda skräck och förakt för oss homosexuella. 

Mvh,

Jonas Gardell


FOTNOT. Stefan Swärd och jag har träffats vid ett par tillfällen och jag har en gång predikat i hans församling. Vi känner emellertid inte varandra och är inte personliga vänner.

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=83771&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.