Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Gardell

Kulturkriget mot oss trappas nu upp på allvar

Läser sagor för barn. Henrik Johansson, Carnita Molida och Inga Tvivel i gruppen ”Bland drakar och dragqueens”.
Foto: Peter Knutson

Sverigedemokrater vill stoppa sagostunder för barn som leds av dragqueens.

Jonas Gardell uppmanar oss att sätta ner foten här och nu.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. SD har de senaste veckorna valt att attackera något så fint, glittrigt och underbart som dragqueens som läser sagor för barn.

Företeelsen kan möjligen verka lite udda men har faktiskt växt sig stor på båda sidor Atlanten de senaste åren och har snabbt blivit en oerhört uppskattad och älskad lek- och sagostund för barn på förskolor, skolor och bibliotek.

Till exempel har gruppen ”Bland drakar och dragqueens” med stor framgång haft sagostunder i Rosengård. Se där, vilken storartad integrations-aktivitet. Och det borde väl särskilt SD gilla kan man tycka som annars brukar vara så upprörda över att många invandrare har svårt för homosexuella.

Men SD gör som SD alltid gör och släpper loss sin mörka armé av troll och hatare mot kommunpolitiker, förskolelärare och bibliotekarier, och har man aldrig utsatts för deras hat förut är det en skakande upplevelse – eftersom hatet är på riktigt.

(Fråga bara de moderata politikerna i Sölvesborg som bröt samarbetet med SD – de vittnade sedan om hur deras liv förvandlades till ett helvete på ett vis de inte ens kunnat föreställa sig.)

Hot har riktats mot bibliotek som anordnar sagostunderna, somliga har ställts in, andra har bara kunnat genomföras digitalt, på något bibliotek har man fått anlita väktare.

Låt tusen dragqueens blomma och berätta tusen sagor för våra barn om en värld där de får växa upp och bli precis vad de vill – till och med sig själva!

Det argument SD använder är att barnen måste skyddas. ”Låt barnen vara barn och sluta utsätt dem för sådant här!” dundrar Björn Söder - ni vet han som är ny ordförande för svenska delegationen i OSSE som ska ta tillvara minoriteters rättigheter - och i Kalmar hotar SD med misstroendevotum mot politiker om sagostunder genomförs. 

Skyddas från vad kan man undra. Sagor? Fantasier? Regnbågar? Färgen rosa? Att det finns fler sätt att vara pojke och flicka på.

Eller är det snällheten de ska skyddas från? Värmen och godheten?

I SD:s dystra värld där undergången är nära och allt är svartare än i Mordors grottor och där man alltid ser det värsta och futtigaste i allt.

Men det allra värsta med argumentet att barnen måste skyddas är att det är exakt det argument Putin som använder i Ryssland när han stiftat sina antigay-lagar, och som nu ska skärpas till att omfatta precis all information eller kultur som överhuvudtaget omnämner homo- eller transpersoner på ett positivt vis i landet.

Vilket är exakt det argument Orbán använt för att göra detsamma i Ungern. Det är exakt det argument DeSantis använt för att införa Don’t say gay-lagar i Florida.

Det är helt enkelt en del av det högerauktoritära kulturkriget mot oss homosexuella och transpersoner, som når Sverige på allvar sedan SD kommit till makten.

Skydda barnen-argumentet har dels ekon från gamla hopplöst daterade förförelseteorier (får en ung människa veta att man kan vara homosexuell kommer de genast vilja bli det), dels utgår det från den idiotiska föreställningen om att barn är hetero när de naturligtvis kan bli kära i vem som helst. 

Men framför allt används ”skydda barnen” i den högerauktoritära världsbilden som det kanske viktigaste argumentet för att motarbeta mångfald, individuell frihet, Prideparader, inkluderande av de annorlunda och respekt för minoriteters rättigheter – kort sagt hela den liberala västvärlden.

Och, ja, det är skillnad.

Det är inte längre Richard Jomshof, partisekreterare i SD, som vill ta bort Diskrimineringslagen, det är Richard Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott. Likadant när SD attackerar Civil Right Defenders för att de granskar makten – det är så mycket farligare när det är SD själva som är den makten.

Attackerna på något så oskyldigt som ”Drag queen story hour” som SD velat stoppa i Kalmar är varningsklockor, liksom när den nyblivna SD-riksdagsmannen Nima Gholam Ali Pour nyligen anklagade Svenska kyrkan för ”moraliskt förfall” efter att han i en barnhörna i St Petrikyrkan i Malmö hittat en barnbok med transtema och frågade retoriskt: ”Vilka barn tänker på sånt? Vem vill ta sitt barn till en kyrka där den boken finns på bordet?”

Så låt oss sätta ner foten här och nu! Och allra helst en fot i en skimrande glassko med 16-centimeters klack.

Låt tusen dragqueens blomma och berätta tusen sagor för våra barn om en värld där de får växa upp och bli precis vad de vill – till och med sig själva! Där pojkar ibland blir kära i pojkar och flickor ibland blir glada i andra flickor, och där en tiara alltid är bästa huvudbonaden.

Sålunda kvittrade kanariefågeln.Jonas Gardell är författare, artist och medarbetare på Expressens kultursida.