Expressen Kulturs medarbetare Jonas Gardell. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESSExpressen Kulturs medarbetare Jonas Gardell. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS
Expressen Kulturs medarbetare Jonas Gardell. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS
Författaren och illustratören Jan Lööf. Foto: Janerik Henriksson / ScanpixFörfattaren och illustratören Jan Lööf. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Författaren och illustratören Jan Lööf. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Ur boken "Jan Lööf 75 år".Ur boken "Jan Lööf 75 år".
Ur boken "Jan Lööf 75 år".

Jonas Gardell: 'Vad är det här för jäkla larv?'

Publicerad

Nyheten om att Bonnier Carlsen "stoppar" två av Jan Lööfs barnböcker är rent trams.

Jonas Gardell försvarar förlagens rätt att refusera.

Ursäkta, men vad är det här för jäkla larv!

Stor rubrik i DN: ”Jan Lööfs populära böcker kan stoppas” med efterföljande indignerat flöde i sociala medier om censur.

Till och med alliansens förra demokratiminister Birgitta Ohlsson och nuvarande regeringens gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic hoppar hastigt på tåget och hävdar att det är censur.

Också jag blir inledningsvis lite upprörd.

Visst är Lööfs alla barnböcker, bra som dåliga, fyllda med stereotyper, det kan alla vi som vuxit upp med dem vittna om, liksom att vi på nåt sätt lyckades gå vidare med våra liv och bli i de flesta fall hyggliga människor ändå.

Men detta stoppande! Denna censur!

Vilken ängslig bibliotekarie är det nu som gjort bort sig? Eller är det rentav miljöpartist-politiker som ropat att böckerna måste censureras? Är det nån klåfingrig kommunal eller statlig tjänsteman som uttalat sig?

Så läser jag DN och inser att det inte är något alls som har hänt.

 

LÄS MER: Jan Lööfs barnböcker kan stoppas – stereotypa

Ingenting har censurerats

Ett bokförlag funderar på att inte ge ut några gamla böcker i nytryck för att de tycker att tiden sprungit ifrån dem, och en grinig gammal barnboksförfattare som inte vill arbeta om böckerna utan hellre springer till DN och gnäller.

Ingenting har alltså vare sig stoppats eller censurerats.

Det är nu en gång inte en mänsklig rättighet att få sina böcker utgivna. Ännu mindre självklart att en gammal bok ständigt måste komma i nytryck. Det är rätt många av mina gamla alster som inte finns tillgängliga och bad jag förlaget ge ut dem på nytt skulle jag nog få höra ett tvekande ”amen håller verkligen de här gamla böckerna Jonas?” och troligen skulle förlagets tvekan vara högst rimlig.

 

LÄS MER: Jan Lööf är stor igen – en Hellsing utan vers

Rätt att refusera

Förlag har väl för bövelen rätt att refusera?

Och författaren kan väl i så fall gå till ett annat förlag och försöka få sin bok publicerad där? Eller ge ut boken på eget förlag.

I artikeln står dessutom att en av de böcker som nu hotas att ”stoppas” just tryckts i 100 000 exemplar och getts bort gratis i samarbete med Läsrörelsen och McDonald's.

För att vara stoppad verkar boken jävligt ostoppad om ni frågar mig.

Frågan är snarare varför DN ger så stort utrymme för en nyhet som överhuvudtaget inte finns.

Inte minst för att de vet förbaskat väl på vilka knappar de trycker och vilka trista krafter de triggar i gång.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag