Jojje Olsson

Så kommer Kina krossa upproret i Hongkong

En demonstrant grips av polisen i Hongkong.
Foto: TODD DARLING / POLARIS
Jojje Olsson.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA

Jojje Olsson om de tappra demonstranterna i Hongkong som knappast kan orka hålla ut så mycket längre.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ANALYS. En kvinnlig sjukvårdare skjuten i ögat från nära håll. En student som får tänderna sönderslagna medan han trycks mot marken av polis. Tårgas avfyrad inne i tunnelbanan. Poliser som klär ut sig till demonstranter för att sedan attackera dem. Detta var bara några av helgens händelser i Hongkong, där hanteringen av sommarens proteströrelse hårdnat betydligt.

Och så nya gripanden förstås. Sedan juni har långt över 500 demonstranter gripits. Ytterligare ett tusental ”våldsamma extremister” har identifierats. Många av dessa aktivister riskerar upp till tio års fängelse då de ska åtalas för upplopp.

Sedan slutet av juli har också triader och andra grupperingar med nära band till Kina vid flera tillfällen gett sig på demonstranterna. Ofta med knivar och järnrör, i regel utan att gripas av polis.

Kraven på demokratiska rättigheter utgör nu en utmaning för ett alltmer repressivt Peking.

Protesterna började över ett utlämningsavtal med Kina. De har sedan tagit formen av allmänt missnöjesuttryck med såväl lokala myndigheter som ökat kinesiskt inflytande. Ett av demonstranternas krav är nu att regeringschefen Carrie Lam ska avsättas, parlamentet upplösas och nyval ske genom genuin allmän rösträtt.

Kraven är helt i linje med avtal som tecknades inför överlämningen av Hongkong till Kina 1997. Enligt devisen ”ett land, två system” skulle staden få behålla sina unika politiska och civila rättigheter fram till år 2047, med allmänna val som slutmål.

Kina hade dock sannolikt aldrig för avsikt att hedra dessa löften. Kraven på demokratiska rättigheter utgör nu en utmaning för ett alltmer repressivt Peking. Därför ska rörelsen slås ner med våld. Videor har kablats ut på kinesisk militär som övar vid gränsen till Hongkong. I veckan jämförde Kina för första gången demonstranternas handlingar med terrorism; ett steg i ledet att rättfärdiga intervention som en sista utväg.

Hongkong-polisen mobiliserar.
Foto: TODD DARLING / POLARIS POLARIS IMAGES

Förvisso har polisstationer attackerats med stenar eller brandbomber, och parlamentet som hastigast ockuperats. Första måndagen i augusti genomfördes en generalstrejk där 350 000 personer deltog; den största i Kina sedan kulturrevolutionens dagar. Hundratals flyg ställdes in, kollektivtrafik lamslogs och vägar spärrades av.

Denna vecka har sittprotester inneburit fortsatta störningar på flygplatsen. Handlingarna är en konsekvens av uppgivenhet. I juni genomfördes två fredliga protestmarscher med en respektive två miljoner deltagare, utan att utlämningsavtalet med Kina skrotades. Likaledes ledde de fredliga protesterna 2014 blott till att ett tiotal av rörelsens ledare fängslades.

Peking har varnat att de som leker med elden själva kommer bli brända.

Många demonstranter uppfattar därför civil olydnad eller konfrontation som det enda sättet att värna om de politiska och civila rättigheter som fortfarande skiljer Hongkong från Fastlandskina. Ambitioner som myndigheterna bemött med kompromisslös retorik. 

Peking har varnat att de som leker med elden själva kommer bli brända. Carrie Lam skyller allt på aktivisterna och vägrar svara på frågor om utlämningsavtalet. Stadens polis har i uttalanden refererat till demonstranterna som kackerlackor. Kinas väloljade propagandamaskin beskyller aktivisterna för samröre med ondsinta utländska aktörer.

I vanlig ordning bemöts övergrepp i Kina med tystnad från en nervös omvärld. Demonstranterna kan knappast hålla ut särskilt länge på egen hand mot en noga utstuderad kombination av ökat våld och ett alltmer politiserat rättsväsende. 

Då hundratals av dem slås sönder eller arresteras varje vecka, så blir det till slut inga kvar.


Jojje Olsson är journalist och författare, med mångårig erfarenhet av att rapportera från och om Kina. Han är också medarbetare på Expressens kultursida.