MEDIEDEBATT. Kinas ambassadör i Stockholm har många bekymmer. Förutom de medier och akademiker som han regelbundet försöker skrämma till tystnad, vill han även komma till rätta med en påstådd brottsvåg mot kinesiska turister i Sverige. Detta kunde läsare av Dagens industri lära sig mer om på en helsida förra veckan i form av en lång debattartikel.
”Nu visar det sig att kinesiska turister blir mer utsatta än andra för rån i Stockholm”, säger Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, när branschtidningen Dagens Media frågar om den omdiskuterade publiceringen. Vet Fellman något som inte framgår i den artikel som Kinas aggressiva ambassadör skrivit i hans egen tidning? Där finns nämligen inte ett enda bevis för att någon sådan brottsvåg pågår.
Men att publicera ambassadörens ord som sanning utan ett spår av empiri, ja det är att likställa med den kinesiska propaganda som DN publicerade.
Texten låter oss veta att Kinas ambassad under årets åtta första månader tog emot 110 anmälningar av stulna pass. Det är dock oklart huruvida just kinesiska turister – som enligt Visit Sweden i fjol gjorde 347 000 övernattningar i Sverige – är särskilt utsatta. Inga siffror presenteras heller angående antalet passtölder tidigare år, så det är omöjligt att veta om någon ökning skett.
Förvisso är en sådan ökning inte otänkbar; särskilt med tanke på att antalet kinesiska turister har ökat de senaste åren. Men att publicera ambassadörens ord som sanning utan ett spår av empiri, ja det är att likställa med den kinesiska propaganda som Dagens Nyheter publicerade om protesterna i Hongkong till helgen. Möjligtvis med enda skillnad att artikeln i Dagens industri var gratis, medan ”annonsen” om Hongkong var betald.
”Det här har inget att göra med kinesiska myndigheter”, sade Fellman vidare om publiceringen och framhöll att ambassaden nu måste varna sina turister för att besöka Sverige. En naiv hållning inte bara för att artikeln är undertecknad av ambassadör Gui Congyou, den kinesiska regimens högsta företrädare i Sverige.
Det är också naivt eftersom den senaste gången Kina utfärdade en varning till sina turister var förra hösten, efter att svenska myndigheter inte bad om ursäkt eller straffade de poliser som förvisade en kinesisk familj från en hotellobby där de krävde att få övernatta utan bokning.
En lösning på detta som föreskrivs av Kinas myndigheter har just implementerats i Serbien; där patrullerar kinesisk polis nu Belgrads gator.
Även den gången lade sig Kinas ambassadör i och försökte påverka det svenska rättsväsendet. Borde svenska medier också då ha framhållit hans version som sanning utan några som helst bevis för den kinesiska familjens version av händelseförloppet?
I Dagens industri efterlyser Gui Congyou att man ”snabbt och effektivt” minskar risken för kineser att bli rånade i Sverige. Gott så. En lösning på detta som föreskrivs av Kinas myndigheter har just implementerats i Serbien; där patrullerar kinesisk polis nu Belgrads gator för att landet inte ska gå miste om den växande inkomstkälla som turisterna från mittens rike innebär.
Samma fenomen sker även i Italien och ägde rum i Frankrike fram till denna sommar, då franska myndigheter avbröt samarbetet efter att Kina kidnappat Interpols ordförande Meng Hongwei, som var bosatt i Lyon. Frankrike fruktar att Mengs fru, som fått asyl i landet, inte vore säker om samarbetet med kinesisk polis fortsätter.
Att måla upp brottslighet som ett hot mot inkomster från kinesisk turism är ett steg i ledet att öka Kinas inflytande. Då detta sker med Nordens största finanstidning som plattform, hade man ju åtminstone kunnat vänta sig i alla fall en liten gnutta bevis bakom propagandan.
Jojje Olsson är författare, journalist och Kinakännare. Han är också medarbetare på Expressens kultursida.