Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

John och svamparna: Unga Dramaten

Gunilla Brodrej: Unga Dramaten spelar John och svamparna för förskolebarnen men snuvar barnen på leken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

JOHN OCH SVAMPARNA | Av Johan Petri | Unga Dramaten | Speltid
1 t. | Målgrupp 5+

Ljudkonstnären John Cage sa att ”det är bättre att skapa ett stycke musik än att framföra ett”.
När Unga Dramaten nu spelar John och svamparna för förskolebarn förmedlar ensemblen möjligheterna och friheterna i det lekfulla och regelfria skapandet. De har roligt. De är bra. Men vi då? Föreställningen är utarbetad tillsammans med barn, men spelad för dem. Texterna är förutom av John Cage av teoretikerna Torsten Ekbom, Leif Nylén och regissören Johan Petri. Rollerna hämtade från Cages krets. Merce (Cunningham), David (Tudor). Mycket blinkningar till Moderna-mammorna och Fylkingen-papporna således. Men är det någon som tänder stjärnor i barnens ögon?
Schhh, säger fröken när några barn skrattar för mycket. Som av en slump får hon svar på tal från Staffan Göthes John: ”Jag tycker bättre om skratt än om tårar.”
Yoko Ono är också med på scenen (Jessica Liedberg). I programmet kan man efteråt läsa att Onos konst bjuder in åskådaren att fullborda verket. Verkligen.
Barnpubliken sitter längs väggarna medan skådespelarna leker med den inbjudande experimentverkstan framför deras ögon.
Alla roller verkar lätt autistiska, ingen tycks musicera ihop, alla leker var för sig, ingenting hör egentligen ihop utom en talkör – på engelska. Excuse me. Jag propagerar inte för interaktiv teater in absurdum, men att rigga en sådan inbjudande konstverkstad som Daniel Åkerström-Steens och sedan snuva barnen på leken och dessutom tala kryptiskt och osammanhängande till dem i en hel timme är nästan sadistiskt. Och lite som att bura in Cage.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!