John Ajvide Lindqvist Foto: Mia Ajvide
John Ajvide Lindqvist Foto: Mia Ajvide

John Ajvide Lindqvist: Låt de gamla drömmarna dö

Publicerad
Uppdaterad
Johan Hilton hugger in på skåpmat av John Ajvide Lindqvist.
Det finns en plats dit författardrömmar drar sig för att dö. Den kallas skrivbordslådan.
I de sällsynta fall då författardrömmar faktiskt slår in har denna kyrkogård för mer eller mindre lyckade texter fördelen att den kan användas som prosalager att gödsla litteraturmarknaden med när arbetet med nästa roman drar ut på tiden och otåligheten bland läsarna uppnått klass två-varning.
I Låt de gamla drömmarna dö samlar en av Sveriges skickligaste berättare, John Ajvide Lindqvist, gamla texter om ditt och datt. Elva noveller. Ett sommarprogram. Ett tacktal. Prosafragment. Ej inspelade sketcher till gamla humorprogram.

Mycket hade, i ärlighetens namn, lika gärna kunnat få ligga kvar i skrivbordslådan. Materialet till tv-serien Reuter & Skoog må ha varit kittlande och fräckt satiriskt på 90-talet, men står sig rätt dåligt i Sarah Silvermans och Jon Stewarts era. Och resereportaget från Nya Zeeland i Sagan om ringens spår är exakt lika umbärligt som det låter.
Novellerna, däremot, som faktiskt utgör huvuddelen. Ajvide Lindqvist kan värja sig bäst han vill mot kritikernas kategorisering av honom som vass samhällsskildrare. För det är vad han är. I Lovecraft-inspirerade ”Tindalos” dukar en tvåbarnsmamma under av nymoderat färgade duktighetskrav och oterapeutad skit och i skimrande metanovellen ”Ansiktsburk av Erik Pettersson” utsätts kulturvärlden för räfst och rättarting.

Bäst är dock Ajvide när han släpper patetiksargen och hämningslöst ger sig i kast med de stora känslorna. I titelnovellen, där vi till slut får reda på vad som hände med Eli och Oskar efter Låt den rätte komma in, skildras tvåsamhetens välsignelser på ett sätt som får armhåren att resa sig på till och med en gammal heteronormskeptiker som jag.
Men så har Ajvide Lindqvist tilldelats Selma Lagerlöf-priset också. Klockrent. Ingen nu levande författare skriver med samma lagerlöfska övertygelse om kärlekens förlösande och eviga kraft som han.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag