Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johanna Frid skriver som August Strindberg

Johanna Frid. Foto: JENNIFER SAMELAND / ELLERSTRÖMS
"Nora eller Brinn Oslo brinn".
Victor Malm. Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Endometrios och vansinnig svartsjuka: Johanna Frid ger känslolivets smutsigaste sidor fritt spelrum. Victor Malm faller närapå i trans av en fantastisk roman.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. ”Nora eller Brinn Oslo brinn” är Johanna Frids andra bok och första roman. Och vore det inte för förra årets förvisso fantastiska diktbok ”Familjeepos” – samskriven med Gordana Spasic – hade den förmodligen kommit att betraktas som en av decenniets bästa debuter – om inte den bästa. 

Frids autofiktiva berättelse är till hälften en kärlekshistoria, till hälften en sorts litterär sjukdomsjournal, frammanad av en sällsynt stark och associationsrik prosa – när jag letar jämförelser kommer jag egentligen bara på Strindberg och hans arvtagare, som ju främst är kvinnor: Carina Rydberg, Maja Lundgren. Drivet i språket, humorn, vreden som berättelsen bankas fram med och förmågan att så precist ge teckning åt känslolivets smutsigaste sidor.

LÄS MER – Victor Malm: "Familjeepos är en ovanligt stark debut"

Instagram och hat

Romanens Johanna blir ihop med den danske Emil. Som fortfarande har kontakt med sitt ex, norska och alldeles för vackra Nora. Och när Johanna får veta det drabbas hon av en pinsam och till synes obotlig sorts svartsjuka: i flera av romanens starkast lysande passager ligger hon med telefonen i sängen, bredvid en sovande Emil, och scrollar genom Noras olika flöden, kollar på hennes Instagrambilder – i hat och i sorg över att hon själv inte är så vacker. 

De bråkar oavbrutet och även om Johanna ser sig själv utifrån, ser vad hon gör och hur hon sabbar för sig själv, kan hon inte sluta tänka på Nora. 

Kvinnosjukdomar

Självdestruktiviteten är lika banal som fruktansvärd och vävs dessutom samman med en skildring av endometrios, en av de där sjukdomarna som bara drabbar kvinnor och vi därför vet lite om. Frid skriver fram Norasmärtan och kroppssmärtan utan hopp om att endera ska gå över: ”Kunde jag leva så här? Jag hade inga alternativ. Jag hade bara en kropp och ett Instagram-konto.”

Ändå har jag förtvivlat roligt när jag läser boken, skrattar högt och citerar passager för min omgivning – att lyckas förena sådan humor med det annars så hemska kräver en särskild litterär begåvning. Jag hoppas att jag inte överdriver när jag säger att det här är början på ett stort författarskap. 

 

 

ROMAN

JOHANNA FRID

Nora eller Brinn Oslo brinn

Ellerströms, 187 s. 

 

Victor Malm är doktorand i litteraturvetenskap och medarbetare på Expressens kultursida.

I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen.