Johan Renck är reklam- och musikvideoregissör, och sysslar med känsloparasitering, enligt Liv Strömquist. Foto: BUCHAN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCKJohan Renck är reklam- och musikvideoregissör, och sysslar med känsloparasitering, enligt Liv Strömquist. Foto: BUCHAN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK
Johan Renck är reklam- och musikvideoregissör, och sysslar med känsloparasitering, enligt Liv Strömquist. Foto: BUCHAN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK
Camilla Henemark var med i Army of Lovers på 1990-talet, och har arbetat som föreläsare för Nationell prevension av suiciditet och psykisk ohälsa. Foto: JARI KANTOLACamilla Henemark var med i Army of Lovers på 1990-talet, och har arbetat som föreläsare för Nationell prevension av suiciditet och psykisk ohälsa. Foto: JARI KANTOLA
Camilla Henemark var med i Army of Lovers på 1990-talet, och har arbetat som föreläsare för Nationell prevension av suiciditet och psykisk ohälsa.  Foto: JARI KANTOLA
"En varg söker sin pod" är en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Foto: EMIL NORDIN EXP"En varg söker sin pod" är en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Foto: EMIL NORDIN EXP
"En varg söker sin pod" är en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.  Foto: EMIL NORDIN EXP

"Johan Renck parasiterar på sitt ex inre svärta"

Publicerad

Liv Strömquist pratar om ytliga killar som försöker lägga sig till med en mörk aura, i senaste avsnittet av "En varg söker sin pod". 

Johan Renck är en av Sveriges mest framgångsrika reklam- och musikvideoregissörer, och har samarbetat med artister som Madonna, Beyoncé och David Bowie

I senaste avsnittet av ”En varg söker sin pod” konstaterar dock Liv Strömquist att mångmiljonären, som under artistnamnet Stakka Bo fick sitt genombrott som rappare under 1990-talet, verkar missnöjd med sin karriär.

I en artikel i Café har han nämligen ”pissat på” reklam- och musikvideobranschen. Detta får Liv Strömquist att konstatera att det möjligen inte står så väl till med hans självkännedom. 

– Han är en sådan där person som inte vad han själv är bra på. Han är ju en av världens mest framgångsrika människor på att göra reklam, och sedan blev han headhuntad för att regissera "Breaking bad", men han pissar jättemycket på teveserier också, och nu har han sagt nej till "Game of thrones", för han vill göra ”riktig konst”, säger hon.

Parasiter på andras mörker

Liv Strömquist tror att Johan Renck tillhör kategorin av ytliga killar som just på grund av sin avsaknad av ett inre bråddjup dras till allt som andas ”mörker”, och som därför gärna klär sig i svart rock och odlar teoretiska kunskaper om heroin. Både hon och Caroline Ringskog Ferrada-Noli betonar att detta är en vanlig killtyp.

– Han säger i reportaget att ”jag har en svart uppstoppad get hemma, för jag gillar allt som är black, allt som är dark”, och så gör han en internetdystopi som heter ”Downloading Nancy”, med en jättesnygg tjej som sitter och skär sig i armarna. 

– Det är blod, det är satanism, men det finns ingen dramatik, det handlar bara om att det är ”dark”, om det är något som händer, då är det för kommersiellt. 

Eftersom Johan Renck själv är i avsaknad av inre svärta, menar Liv Strömquist, ligger det nära till hands för honom att utnyttja andra människors intrikata själsliv. 

 

LÄS MER: Camilla Henemarks memoarer

Johan Renck borde släppa den djupa posen

Ett exempel är hur han inspirerades av sin före detta flickvän Camilla Henemark, som var med i Army of Lovers på 1990-talet, när han spelade in sin långfilm ”Downloading Nancy”.

– Filmen handlar ju om en jättedestruktiv tjej, och är antagligen baserad på Camilla Henemark, och grejen är att han liksom parasiterar på hennes inre svärta. 

– Men samtidigt är han jättebegåvad och när jag läser den artikeln känner jag att det skulle vara skönt om han bara släpper den där posen, att han måste göra något djupt, när han bara skulle kunna göra jättesnyggt hopklippta avsnitt av "Breaking bad". Men han bara: "jag listar Downloading Nancy som det bästa jag har gjort". Och den är väl ändå unisont ansedd vara otroligt dålig, säger Liv Strömquist. 

Lyssna på podden här. 

Relaterade ämnen
Marcus Bornlid Lesseur
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag