Joel Halldorf

Vi måste sluta hyckla om politik och moral

Dan Eliasson, gd för MSB, på flygplatsen i Las Palmas.
Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG EXPRESSEN

Diskussionen om hur politiker och myndighetspersoner brister i att följa sina egna coronarekommendationer blottar en spricka i vår syn på deras funktioner.

Joel Halldorf skriver om en samhällsdebatt som hycklar om dygden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Orden om att den som är fri från synd ska kasta den första stenen fungerar också omvänt: Vi antar att den som kastar sten på andra själv är syndfri. Det är här problemen börjar när det gäller regeringens corona-försyndelser.  

För i och för sig är det ju småsaker. Att diskutera ett par shoppingrundor och en resa till Sälen känns som att leva i en modern version av Fjärde Moseboken, med dess detaljerade vardagslagar: Hur långt får man gå från sitt hem och hur trångt får det vara i butiken? Den som syndar må frambära en årsgammal iPhone till syndoffer.

Men så länge man inte, likt Dan Eliasson, sätter sig på ett plan och flyger till Kanarieöarna, så är det inte främst handlingarna som provocerar. Snarare handlar det om att de som avslöjats själva har agerat stenkastare. Justitieminister Morgan Johansson kritiserade Bianca Ingrosso för att hon festade med vänner och andra socialdemokrater ifrågasatte Ebba Buschs omdöme efter en middag.

När de nu själva fångas på bild i köpcentra är det deras egna ord som dömer dem – precis som Jesus förutsagt: ”Med den dom som ni dömer med skall ni dömas, och med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er.”

Att vi döms efter vår egen måttstock gäller särskilt i moderna samhällen. För här har vi inte en och samma etik utan många olika, därför kan vi bara pröva personer utifrån deras egna övertygelser. Kanske är det därför denna prövning blir så hård? För vid sidan av direkta lagbrott är hyckleriet den enda moraliska överträdelse vi kan peka finger mot.

Detta är Stefan Löfvens problem. Han har talat strängt om personligt ansvar och inskärpt att ingen är ett undantag. Vi förväntar oss att han lever som han lär och följer sin egen måttstock.

Det är en rimlig förväntan, men avslöjar samtidigt något om oss som vi sällan är benägna att erkänna. Vi påstår att vi skiljer på privat och politiskt, och i det ligger också att vi inte väljer ledare som ska inspirera oss moraliskt utan snarare effektiva chefer och kompetenta teknokrater.

Detta visar att ledarskap alltid djupast sett är moraliskt, och att vi inte alls utesluter det privata från politiken.

Men om det vore sant, då skulle väl den stora diskussionen just nu handla om regeringens riktlinjer fungerar eller inte? Men den förs inte alls inte med samma frenesi som frågan om politikerna själva följer de mest bokstavliga tolkningarna av rekommendationerna.

Detta visar att ledarskap alltid djupast sett är moraliskt, och att vi inte alls utesluter det privata från politiken. Vi ställer dessutom högre krav på våra ledare än andra – inklusive oss själva. För jag gissar att många av oss både har suckat över bilder på trånga köpcentrum och stuckit ner på stan för att fixa ett ärende eller två?

Sanningen är att de flesta av oss hycklar, men vi förväntar oss mer av våra ledare. Jag tycker det är bra, för jag tror inte att vi kan skapa goda samhällen utan dygd.

Men vi borde sluta hyckla kring denna förväntan, utan bli explicita. Säga det rakt ut i stället, så att kravspecifikationen är tydlig när vi väljer politiker: ”Sökes: Duktig byråkrat, hyfsad talare och moraliskt föredöme.” 


Joel Halldorf är författare, teolog och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är ”Gud: jakten”.Lyssna på ”Lunch med Montelius

https://embed.radioplay.io?id=77629&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.