Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Joel Halldorf

Liv Strömquist borde bli katolik

Liv Strömquist.Foto: ANNA HÅLLAMS
Påve Franciskus.Foto: ANGELO CARCONI /EPA TT NYHETSBYRÅN

Aftonbladets podd ”Stormens utveckling” har börjat visa kryptokatolska tendenser. 

Joel Halldorf undersöker Liv Strömquists idépolitiska svängning mot religionen. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Den intressantaste vänsterpodden just nu är enligt Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson ”Stormens utveckling”. Jag skulle säga att det är den intressantaste idépodden överhuvudtaget. Och det beror mycket på dess kryptokatolska tendenser. 

De anas hos Ola Söderholm, när han kulturspanar med hjälp av Christopher Lasch: den marxistiske kulturkritikern som blev allt mer teologisk med åren. Men tydligast är det när Liv Strömquist för ordet, särskilt då hon talar om kärlek och sex.

Ämnet är bekant från hennes senaste seriealbum ”Den rödaste rosen slår ur”. Här skriver hon om hur marknadslogiken tar sig in i vårt kärleksliv, och får oss att betrakta våra partners som produkter. Men kärlek bygger som bekant inte på nyttokalkyler, och boken landar i en längtansfull blick mot religiösa ritualer. Det som kan fylla oss med ”känslan av att det finns något som är STÖRRE än oss själva”. För det enda man kan göra, slutar Strömquist, är ”att be en bön om att någon gång bli välsignad av kärlek igen”.  

I de senaste avsnitten av ”Stormens utveckling” diskuterar Strömquist porrdebatten. ”Sex är inte tennis”, upprepar hon – alltså inte en oskyldig, rekreationell aktivitet utan något långt mer laddat. Udden riktas inte bara mot porrkritiker som vill fostra en ”normal” sexualitet, utan också mot liberaler som tror att samtycke löser allt. 

Det är underligt att detta inte väcker några reaktioner.

För samtyckesmoral bottnar, fortsätter hon, i en syn på människan som en fristående individ som bara ”singlar omkring i ett anomiskt tillstånd där man inte har så starka band till andra, utan bara tillfälliga kontrakt.” (avsnitt 59) Detta kontrasterar hon med synen på sex inom judendom och kristendom. Här gör äktenskapet två människor till ”ett kött”, som det heter. Detta är något mer än ett tunt kontrakt. Genom sina fria val skapar individerna band som är större och kraftfullare än de själva. 

I allt detta anas en katolsk sensibilitet hos Strömquist, en där ritualer och praktiker för människan i kontakt med ett heligt kosmos: En värld som ger hennes handlingar tyngd, mening och laddning. Och förenar henne med både Gud och andra människor. 

Även Nina Björk borde fundera på att bli katolik, menar Joel Halldorf.Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Det är underligt att detta inte väcker några reaktioner. För romantisk kärlek och sexuell njutning är trots allt vår tids existentiella centrum – det som det mesta av både fin- och populärkultur kretsar kring. Att påstå att det förlorat sin meningsbärande laddning är ingen liten sak. Särskilt när Strömquist underkänner de gängse lösningarna på problemet: Hon är ju tydlig med att varken större frihet eller mer ordning kommer att hjälpa oss. 

Nej, på frågan ”till vem ska vi då gå” svarar inte Strömquist. Här liknar hon Nina Björk, som skriver om hur kapitalismen berövar oss vår mänsklighet och att staten inte kan räddas oss – men sedan lämnar läsaren i hopplöshet. 

Det vore bättre om både Björk och Strömquist tog steget fullt ut och blev katoliker. Faktum är att det inte är så långsökt som det kan låta i det sekulär-protestantiska Sverige. För beröringspunkterna mellan Marx och katolsk teologi är många, och internationellt finns flera exempel på tänkare som gått den vägen. Dorothy Day, Alasdair MacIntyre och Terry Eagleton för att bara nämna några. 

I Sverige har avståndet varit längre och den katolska kyrkan mer tabu. Därför har vi inte sett samma rörelse här. Åtminstone inte än. 

 

Joel Halldorf är författare, teolog och skribent på Expressen Kultur. Hans senaste bok är ”Gud: Jakten”. 

 

 

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io/?id=73105&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön