Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joel Halldorf

Jesus pappa Josef borde inspirera alla män

”Josef av Nasaret med Jesusbarnet” av Guido Reni (1620-tal).
Foto: WIKIMEDIA COMMONS
Joel Halldorf.
Foto: OLLE SPORRONG

Det finns inte många offentliga förebilder för den moderne mannen.

Joel Halldorf lyfter fram Jesus pappa Josef som ett framtidsförslag.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Till listan över problematiska manligheter kan vi nu lägga Josefin Holmströms kanske-män: Obeslutsamma grabbar som har svårt att se bortom sin egen bekvämlighet (SvD 2/11). Ibland för att de vill slå vakt om sitt oberoende, andra gånger på grund av en djup inre oro 

Det är en annan slags manlighet än den hårda John Wayne-stilen, en toxisk typ vi tidigare gjort upp med. Machomännen vet vad de vill ha och tar för sig. Kanske-männen är försiktigare och känsligare – men kan vara minst lika självupptagna. 

Johanna Frändén har stött på dem och är inte nådig i sitt porträtt: ”En velig och rätt patetisk typ med mindervärdeskomplex och betydande anknytningsproblem” (Aftonbladet 30/10). Men att återvända till äldre tiders ideal – John Wayne, eller hans polerade efterföljare Richard Gere och Patrick Swayze – avfärdar hon som verklighetsfrånvänt.  

Så till vem ska man då gå? Den moderne mannen seglar i svåra farvatten: ”kanske” och ”macho” är hans Skylla och Charybdis. Han ska vara stark men inte hård. Känslig men inte velig. Humoristisk men inte patetisk. 

Jennifer Grey och Patrick Swayze i ”Dirty Dancing” (1987)
Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES PLANET PHOTOS

Kvinnor är sedan länge bekanta med den här typen av motstridiga krav. Förhoppningsvis har de också lärt sig att det är omöjligt leva efter listor. En bättre lösning är att hitta en god förebild – någon att imitera. 

Men vem symboliserar den goda manligheten i dag? Finns det någon inspirerande arketyp att ta rygg på? Jag vet att vi inte är vana att tala om förebilder – särskilt inte manliga, och verkligen inte på kultursidor – men i en värld där statusstress får män att konsumera allt från bensinslukande bilar till traffickingoffer är det hög tid att försöka. 

Och jag skulle på denna alla fäders dag vilja föreslå Josef, Jesus fosterfar. Han har en undanskymd roll i Bibeln, men det beror inte på att han är oviktigt – tvärtom. I stället speglar det hans karaktärsdrag: Han är beredd att stiga åt sidan för att låta andra få huvudrollen. Och det är hans ödmjukhet som skyddar hustrun Maria och sonen Jesus. De är viktigare för honom än hans egen status och bekvämlighet.  

Faktum är att han inte yttrar ett enda ord i hela Bibeln.

Historien återges mest detaljerat av evangelisten Matteus. Medan de ännu är trolovade upptäcker Josef att Maria redan är gravid. Det betyder att förhållandet måste avslutas, men för att inte ge henne mer problem planerar han att dra sig undan i stillhet. Innan det hinner ske får han dock veta att barnet är Guds egen son. 

Budskapet måste ha varit svårsmält, men han stannar hos Maria. De gifter sig och han blir Jesus pappa. Men medan sonen frälser världen och hustrun kallas himlarnas drottning hör vi därefter ganska lite om Josef. 

Faktum är att han inte yttrar ett enda ord i hela Bibeln.  

Varken mansplaining eller manspreading ligger för honom. Han är ingen macho-man som intar scenen och kräver att få synas. I stället gör han avkall på mycket som förknippats med manlig status. I en kultur besatt av sexuell heder gifter han sig med en kvinna som omgivningen betraktade som fallen. Han framstod nog som en ganska misslyckad typ.  

Han är sårbar och ödmjuk, men utan att kantra till kanske

Och vem vet vilka planer och drömmar Josef själv hade? Men när livet för honom i en oväntad riktning tvekar han inte att backa sin hustru. Hur många kanske-män har inte, (likt Bianca Ingrossos Phillippe), flackat med blicken när deras kvinnor glatt berättat att de är gravida. Antytt, eller till och med sagt rakt ut, att detta kanske inte är en så bra idé.

Men inte Josef. Han är sårbar och ödmjuk, men utan att kantra till kanske. Hos honom finns ingen velighet, utan i stället en inre styrka. Hans kompass är klar och han är trygg nog att sätta andra före sin egen status.   

Joel Halldorfs Josef-ikon. Målad av Robin Johansson
Foto: Privat.

Jag har en ikon av honom vid mitt skrivbord, som påminnelse. Där sitter han med Jesus i knät och håller ömt hans hand. Bilden av en manlighet vars styrka inte ligger i egna prestationer och att själv slå sig fram, utan i att stödja, lyfta fram och skydda andra. 

Alla män är menade att bli fäder, och Josef visar att faderskap inte bara är något biologiskt utan en livshållning. Det handlar om att värna det liv som spirar runt en. Josef inser detta och det gör honom till en förebild – inte bara för alla pappor, utan för alla män. 


Joel Halldorf är författare, teolog och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är ”Gud: Jakten”. 
Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=74519&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.