Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Joel Halldorf

Jag önskar att kyrkan vore politisk på riktigt

Ärkebiskop Antje Jackelén predikar i Storkyrkan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria och medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

I dag är det val i Svenska kyrkan. Joel Halldorf förklarar varför det är politiskt att leva efter Jesu ord.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Politik är att vilja, sa Palme, men så är det ju inte. Politik är att leva – tillsammans. Människan kallas inte ett politiskt djur för att vi alla sitter i riksdagen, utan för att vi alla lever ihop med andra människor.

Det påstås ofta, särskilt i kyrkovalstider, att kyrkan har blivit politisk. Jag önskar att det vore sant. Svenska kyrkan leds visserligen – absurt nog – av bland annat partipolitiska organisationer, men detta har om något hindrat henne från att bli politisk i ordets verkliga mening.

Politik i Bibeln

Bibeln är full av föreskrifter för det gemensamma livet: vänd andra kinden till, döm inte, ta hand om den faderlöse, invandraren, och så vidare. Här finns en politik för vardagen.

Svenska kyrkan har inte alltid varit bekväm med denna levda politik. För femhundra år sedan påstod Luther att den kristna tron mer handlade om att tänka rätt – ”tro” – än om hur man levde. Svenska kyrkan anammade idéerna, och blev sedan kyrka i allians med staten. Man skaffade sig genom skog och skattesubventioner en så stark struktur att det vanliga folket nästan inte behövdes. Under det statsindividualistiska 1900-talet påverkades man dessutom av den allmänna rädslan för täta, hängivna gemenskaper och oroade sig för att församlingarna skulle bli ”sekter”.  


LÄS MER – Joel Halldorf: Sverige måste byggas nerifrån och upp 

Leva efter Jesu ord

Men nu vänder vindarna. Allt fler inser att en levande kyrka inte utmärks av lyckade reklamkampanjer eller en biskop som går genom rutan, utan av levande församlingar. Mobiliseringen för flyktingar har gett många en ny erfarenhet av att leva efter Jesu ord, genom att de gett av sina resurser eller öppnat sina hem för människor.

Därför hoppas jag i dag på en kyrka som förstår att hennes politik inte kan reduceras till politiska uttalanden – även om de också har sin plats – utan att det handlar om att leva den politik man tror på. Att vara en kyrka som skyddar de skyddslösa, ger de hopplösa hopp, innesluter de avvisade och visar de oönskade stor kärlek.

En kyrka som inte nöjer sig med att ha en politik, utan också försöker att vara en politik. 


LÄS MER – Joel Halldorf: Sverige blev bara sekulärt på ytan


Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria och medarbetare på Expressens kultursida. Han är aktuell med boken "Biskop Lewi Pethrus: biografi över ett ledarskap – religion och mångfald i det svenska folkhemmet".