Gunnel Vallquist blev 97 år gammal. Foto: Lars EpsteinGunnel Vallquist blev 97 år gammal. Foto: Lars Epstein
Gunnel Vallquist blev 97 år gammal.  Foto: Lars Epstein
Joel Halldorf är teolog och skribent. Foto: Zandra ErikshedJoel Halldorf är teolog och skribent. Foto: Zandra Erikshed
Joel Halldorf är teolog och skribent.  Foto: Zandra Erikshed

Joel Halldorf: Vallquist var en hel människa

Publicerad

Joel Halldorf minns akademiledamoten Gunnel Vallquist. 

Resning. Man har sällan tillfälle att använda det ordet nuförtiden. Men nyligen avlidna akademiledamoten Gunnel Vallquist hade en särskild inre resning.

Under ett halvt sekel var Vallquist en viktig röst i det svenska kulturlivet. Hon skrev i en rad tidskrifter och tidningar, inklusive otaliga understreckare i SvD. Hon gav ut flera böcker, bland annat sin liv- och insiktsfulla skildring av Andra Vatikankonciliet, "Dagbok från Rom". Men det som framför allt bidrog till att hon år 1982 invaldes på stol nummer 13 i Svenska Akademien var hennes hyllade översättning av Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt”. Ett tjugofemårsprojekt som avslutades år 1978.

 

Det som gjorde henne till en så säregen röst var hennes osentimentala sanningslidelse. Den genomsyrade allt. För det första hennes språk, som även då hon skrev om existensens yttersta präglades av en sparsmakad enkelhet. Vallquist försökte aldrig dölja sina resonemang bakom stora ord eller komplicerade satser.

För det andra hennes förmåga att framträda i offentligheten som en hel människa. Vallquist var katolik, en from sådan, i ett svenskt kulturliv som dominerades av Herbert Tingsten och Ingemar Hedenius. Men hon accepterade aldrig idén att förnuftet var offentligt medan tron skulle hållas privat. Hon höll samman tro och vetande, eller kanske mer exakt: de hölls samman i hennes sanningssökande.

 

Hon skriver själv om det i essän ”Att säga som det är” (SvD 4/3-1955). Sanningen, säger hon, kräver två saker: ”Det första och enklaste är öppet och oförbehållsamt ställningstagande utan opportunism, för den övertygelse man bekänner sig till”. Men att klart och tydligt ta ställning räcker inte: ”Det måste kompletteras av en annan beredvillighet, nämligen den att outtröttligt söka vidare”.

Här sammanfattas hennes livshållning: ett sökande efter sanningen som innebär en villighet att ta ställning, men utan att man faller för frestelsen att slå sig till ro.

Vad andra såg som motsatser höll hon samman. Hon sökte över stora vidder: i kulturen och i kyrkan, i Sverige och i Frankrike, i världen och i sitt eget inre. Hon vägrade begränsa sitt sökande till bara ett av dessa rum. Hon kompromissade inte.

Det var detta som gav Gunnel Vallquist hennes inre resning.

 

JOEL HALLDORF

Joel Halldorf är teolog och medarbetare i Expressen Kultur. 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag