En fortsatt generös flyktingpolitik och konstruktiva förslag hade varit en seger för konservatismen. Foto: Santi PalaciosEn fortsatt generös flyktingpolitik och konstruktiva förslag hade varit en seger för konservatismen. Foto: Santi Palacios
En fortsatt generös flyktingpolitik och konstruktiva förslag hade varit en seger för konservatismen. Foto: Santi Palacios
Joel Halldorf. Foto: Zandra ErikshedJoel Halldorf. Foto: Zandra Erikshed
Joel Halldorf. Foto: Zandra Erikshed

Joel Halldorf: "Tjänar det goda"

Publicerad

Att värna mänskligt liv är utan tvivel ett traditionellt värde, liksom plikten att visa gästfrihet mot människor som flyr för sina liv.

 Anna Hellgren sörjer Sveriges vägval i flyktingpolitiken (Expressen 25/11). Att staten väljer att stänga människor ute i stället för att möta utmaningarna konstruktivt. Jag delar hennes analys – med ett undantag. Det gäller uppfattningen att restriktionerna i flyktingpolitiken är en seger för konservatismen.


Hellgren syftar troligen på de partier som profilerat sig som konservativa och haft en invandringskritisk agenda. Men detta är inte den enda, eller ens den bästa, uttolkningen av en konservativ hållning.

Tre saker är centrala i den konservativa tradition som utgår från den brittiske 1700-talsfilosofen Edmund Burke: Traditionella värden, pragmatism och synen på staten som tjänare snarare än herre.

Statens uppgift är utifrån ett konservativt synsätt att tjäna det allmänna goda. Hon ska inte främst skydda sina system, och bör inte heller ledas blint av ideologi. Ideologier är idealbilder, och sådana ligger som bekant ofta en bit ifrån den konkreta verkligheten. Eftersom statens uppgift är att lösa konkreta problem är det nödvändigt med pragmatism.


Vår konkreta verklighet är att samhällen i vårt närområde faller sönder på grund av hänsynslösa krig. När människor söker skydd hos oss har deras liv och värdighet högsta prioritet.

Att avvisa flyende med hänvisning till systemkollaps blir märkligt utifrån ett konservativt perspektiv, eftersom systemen inte får gå före de moraliska värden som är kulturens hjärta. Här kommer pragmatismen in. Om våra system bågnar behöver vi lösa det problemet genom att förändra och stärka systemen.

Man kan göra vissa ingrepp i välfärdsstaten, och även mer systematiskt involvera civilsamhället i mottagning och integration. Men man kan också tillföra mer resurser genom momshöjning, en tillfällig värnskatt eller genom att låna pengar. Det får inte finnas ideologiska tabun när centrala värden står på spel.

En fortsatt generös flyktingpolitik, och konstruktiva förslag för att skapa fungerande system. Det hade varit en seger för konservatismen.

 

Joel Halldorf

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag