Sachnin berättar om sitt projekt för Russia Today i SVT.Sachnin berättar om sitt projekt för Russia Today i SVT.
Sachnin berättar om sitt projekt för Russia Today i SVT.
Åsa Linderborg, kulturchef för Aftonbladet. Foto: EMMALISA PAULYÅsa Linderborg, kulturchef för Aftonbladet. Foto: EMMALISA PAULY
Åsa Linderborg, kulturchef för Aftonbladet. Foto: EMMALISA PAULY

Jobbar för RT – skribent i Aftonbladet Kultur

Publicerad

Magnus Ljunggren undrar hur Åsa Linderborg ser på att Aleksej Sachnin gör tv-reportage för Kremls propagandaorgan.

Den ryska sensationstidningen Komsomolskaja Pravda skickade i vintras ut en rapportör för att ta temperaturen på Sverige. Hon återvände förfärad. Vad hon hade funnit var en nation i fritt fall, behärskad av invandrade muslimer, nedsänkt i kriminalitet, hårt tyglad av lögnaktiga medier, kort sagt: ”våldtagen”. 

Allt blev ännu tydligare när hon fick möta sin landsman Aleksej Sachnin. Han deklarerade för henne att det svenska drömland han flytt till (undan en hotande dom för deltagande i de Putinkritiska Bolotnaja-demonstrationerna 2012) hade visat sig vara ”supertotalitärt”. Han kom hit och hyllades för sin medborgarkamp. Men så råkade han bland annat uttrycka förståelse för Rysslands övertagande av Krim. Då brast alla fördämningar. Han fann sig stämplad som GRU-agent. 

Nu tvingades han arbeta som städare för att överleva. Han uttryckte i detta svåra läge bara en önskan: att få komma hem till Ryssland igen. Han sa sig vara beredd att rentav acceptera ett lägerstraff.

I tv-kanalen ”Rossija-24” följdes intervjun snart upp. Där utvecklade han sin skräckupplevelse. Han var den förste i Sverige som hade dristat sig till att beskriva den ukrainska regimens kriminalitet och ”fascism gentemot sitt eget folk”. Med det hade han förvandlats till paria.  

Sachnin i Aftonbladet Kultur

Nästa tur blev att Sachnin tog avstånd från den stora KP-intervjun. Reportern hade minsann hårdragit hans ord. Det var ganska svårt att tro honom eftersom han redan tidigare, i början av året, hade deklarerat på radiostationen Echo Moskvy:s hemsida att åsiktsklimatet i Sverige är outhärdligt likriktat och att bara Aftonbladets kultursida finns där som ett unikt frihetsreservat.

Sachnin har verkligen funnit en fristad i Aftonbladet. Han har där – i par med sin vän Per Leander – skrivit flitigt om Ryssland och Ukraina. Senast bidrog de båda den 12 juni med ett helt uppslag om Aleksej Navalnyj och den nya ryska ungdomsprotesten. Deras analys gav vid handen att Navalnyj är på gott och ont, i grunden kanske ett ryskt svar på Donald Trump: en engagerad korruptionsfiende med populistdrag.

Sachnin i Russia Today

Sachnins dragning till Putinryssland har efterhand bara blivit starkare. Det har lett fram till att den stackars arbetslöse plötsligt har lyckats få anställning som producent på Kremls påkostade tv-kanal RT (tidigare Russia Today). Han ser det (enligt vad SVT meddelar i ett sällsynt okritiskt nyhetsutskick) som sin uppgift att belysa ”den svenska klasskampen”, inte minst manifesterad i motståndet mot sjukhusnedläggning i Sollefteå. Vi lär få höra mer av honom.

RT kan behöva förstärkning – tidigare har man uteslutande använt sig av svenska högerextremister som Sverigekommentatorer. 

Nog är det kostligt med denna nära koppling mellan Aftonbladet Kultur, ”frihetsbastionen”, och Putinpropagandans spjutspets i väst. 

Vad har Åsa Linderborg att säga i saken? 

 

LÄS MER: Här är underlaget till studien om Aftonbladet Kulturs Putinvänliga skribenter

 

Magnus Ljunggren

Magnus Ljunggren är professor emeritus i rysk litteratur.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag