J.M.G Le Clézio: Färder i filmens värld

Publicerad
Uppdaterad
Jonas Holmberg går på filmiska strövtåg med Le Clézio.
I J.M.G. Le Clézios föräldrahem i Nice fanns en handvevad projektor och filmer som mormodern fått av väninnan Gaby som arbetat som filmklippare och kolorist vid Pathéstudion som ung. Författarens kärlekshistoria med filmen inleddes där, med en brokig samling filmer som Gaby kommit över. Gamla journalfilmer,
Parisvyer och bitar från provinspelningar projicerades på ett lakan i korridoren som mörklades med samma blå papper över fönstren som under kriget.
Det skulle bli en livslång kärlek till biografens månljus.

Färder i filmens värld är en prövande spretig bok om denna kärlekshistoria. Le Clézio påminner om en folkbildande filmhistoriker från 40-talet när han berättar om några av filmhistoriens mest omskrivna klassiker – L’Atlalante, Ordet, Sommaren med Monika – som vore han den första som skrev om dem. Han beskriver handlingen, pekar ut nyckelscener och analyserar tematiken. Som filmkritiker är Le Clézio utsökt välformulerad men anakronistisk.

Det är i de uppsluppet medieteoretiska och personliga avsnitten som Färder i filmens värld är oundgänglig. Som när han gör en förteckning över biograferna i sin ungdoms Nice, från Le Pin dit stökiga romer gick på underhållningsfilm och projektorns ljuskägla bröts av cigarettröken, till biografen på en avsides kulle där filmklubben Jean Vigo visade klassiker och de unga cineasterna släntrade ner mot centrum efter visningarna. Eller reflektionen över det olämpliga i att filmare känner sig tvungna att skriva ”slut” på duken för att markera att drömmen upphört.
Färden är kanske tillfälligt över, men den fortsätter ju bakom de sovandes ögonlock.
Jonas Holmberg
Jonas Holmberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag