Jessica Schiefauer. Foto: Stefan Tell
Jessica Schiefauer. Foto: Stefan Tell

Jessica Schiefauer: Pojkarna

Publicerad
Uppdaterad
Kajsa Bergström recenserar Jessica Schiefauers Augustnominerade roman Pojkarna.
Det är lätt att känna en viss mättnad på böcker om unga kvinnors kroppar. Speglandet är viktigt - tonåren är en självupptagen period och måste också få lov att vara det. Men ältandet av den knoppande kvinnokroppen som ett problem (Ätstörningar! Självskadebeteenden! Tonårssex!) blir lätt tröttsamt. Det har trots goda intentioner en tendens att ytterligare låsa kvinnors och flickors blickar till de egna navlarna med förment mjuka omsorgsband.
Den tid man också borde få lägga på att lära sig att tänka tankar från början till slut, manipuleras hälften av alla unga människor att uteslutande ägna sig åt sin fysik. Ett effektivt sätt att förvandla en icke reklamerbar tid av livet till ett tråkigt narcissistiskt experiment. För som fånge i din kropp, var hittar du friheten att använda den? Att ta reda på vad du blir knäsvagt kåt av? Hur får du loss tid till att förlora dig i vänskap så generös och hopplös att den ger användbara men för livet? Hos vem söker du tillstånd att lyfta blicken från dina egna bröst till trädtopparna?

Med motsägelsens obönhörliga logik visar Jessica Schiefauer att det är först genom att lyfta in den söndertjatade kroppen i rampljuset som man kan häva dess nedtyngande kraft.
I en glödande, samtida saga om kärlek, död och återfödelse ger hon sina tre tonåriga Orlandofigurer hjälp att slå sig fria och undersöka gränserna för jaget.
Tillsammans och var för sig rör de tre huvudpersonerna kring sina kön, sin kropp och sin åtrå, bortom fastslagna gränser. Under dagen är de "flickorna" - de missanpassade, utsatta, ständigt iakttagna. Nattetid tillbringar de som "pojkarna" - de anonyma iakttagarna.
Men där Bella och Momo snart nöjer sig med att ha sett vad som finns på andra sidan, vill bokens jag - Kim - bli kvar i natten. I sin hopplösa relation till den äldre Tony ger Kim efter för det stilla raseri som kärlek kan förvandlas till. Undergång och påföljande pånyttfödelse blir därmed ett faktum.
Augustnominerade Pojkarna är ett mörkt, livgivande stråk i den ström av berättelser om vuxenblivande som alltför ofta handlar om pojkars lust och flickors lidande. Med dödligt allvar spänner Kim ögonen i läsaren och berättar att ramarna för tillvaron är - och måste få lov att vara - så mycket större än den volym som begränsas av huden.

Kajsa Bergström
kulturen@expressen.se
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag