Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Jens Liljestrand

Vilken bild av Sverige ska ta makten i september?

I morgon startar "Sverigebilder" på Expressens kultursida – en satsning där alla partiledare har fått ange ett konstverk som sammanfattar det land de vill leda.

Jens Liljestrand skriver om idén med en sommarserie där kulturens roll som bärare av politiskt engagemang står i fokus.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | SOMMARSERIE. 

Då binder jag en krans av löv

och lägger den vid närmsta sten

där runor ristats för vår skull

nån gång för länge sen

Alla har en ton, en färg, en idé om Sverige. Min är Ulf Lundells ”Öppna landskap”, med sitt vemodiga, lyriska vykort från ett land av ändlösa vidder, hembränt och skrikande måsar, här och var en fornlämning, nånstans i periferin ljudet av festens skratt.

Eller ska jag kanske ta Colin Nutleys ”Änglagård”? Eller Sonja Åkessons dikt ”Ja tack”? 

Eller Hammarby sjöstad? Eller Ales stenar?

Och vilken är din?

Ibland får politiker frågor om kulturupplevelser – senast sedda film, vad som ligger på deras nattduksbord, vilken bok de ”läser i sommar”. Det brukar räcka så. Frågar man efter mer blir svaret för det mesta intetsägande. Och politikerna själva är väl medvetna om fallgroparna.

Den senaste svenska partiledaren att lägga ut texten om sin kultursmak hette Håkan Juholt.

Samtliga partiledare medverkar

Men jag kontaktade ändå alla partiledare i Sveriges riksdag och ställde frågan: Vilket konstverk är för dig bilden av Sverige? Utopin om Sverige, utmaningarna för Sverige, det som är grunden i ditt politiska engagemang för Sverige?

Alla ombads ange ett verk – en bild, en byggnad, en bok, en sång, vad som helst. Den som ville fick bifoga en motivering, men det var inget krav. Ett enhetligt, namngivet konstverk med en svensk upphovsman var den enda ramen.

Svaren ligger framför mig. Från Jimmie Åkesson till Isabella Lövin, från Ulf Kristersson till Jonas Sjöstedt. Djupt seriös, modern konst samsas med psalmverser och poplåtar, med gamla klassiker och offentliga infrastruktursatsningar.

Alla har dock bidragit med något, och alla har gjort ett tydligt val.

Jag har försökt gå till botten med dessa åtta verk och vad de säger om de olika politiska partier som just nu står mot varandra i det som kallas ett ödesval om Sveriges framtid, där tre partier riskerar att få lämna riksdagen och där Socialdemokraternas och Moderaternas sedan decennier cementerade roller som etta och två riskerar att spricka.

Start den 6 juli

Utgångspunkter har varit att inte döma eller recensera, utan försöka vara lojal med verket – inte med politikern, men med hans eller hennes val. Jag vill uppleva och förstå den kultur som är grunden i några människors föreställning om landet de vill leda.

I åtta essäer, med start i morgon, den 6 juli, berättar jag fram till september om partiledarnas Sverigebilder.

Samtidigt bjuds alla läsare in för att bidra med sitt eget konstverk, skicka per mejl via nedanstående adress. För alla måste välja sin bild. Även du.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!