Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jens Liljestrand

Vi män kommer alltid billigt undan

Komikern Soran Ismail.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Jens Liljestrand skriver om männens ansvar efter Soran Ismail-dokumentären ”Persona non grata”, som han själv medverkade i. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Av alla de män som medverkar i SVT:s dokumentär ”Persona non grata” är jag den ende som inte känner Soran Ismail. Jag är varken kompis eller kollega, utan en mediesnubbe som uttalar sig i största allmänhet om metoo och vad våldtäktsanklagelser gör med den utpekade i ett medialt sammanhang, med kändisens varumärke.

Jag vill minnas att jag under samtalet med SVT:s reporter försökte få in en reflektion kring utsatta kvinnors situation, om hur stigmat för den som anmäler eller berättar om en våldtäkt kanske är minst lika stort som den som blivit misstänkt för den, men den sortens kommentarer är bortklippta i det som nu enbart kom att handla om Ismails kamp för att övervinna den deplattformering som drabbat honom och återerövra scenen.

Det får vara som det är och jag vet bättre än att gnälla på hur tv-produktioner väljer att vinkla, välja citat och väva samman historier.

Det som däremot skaver är hur män inte offentligt ombeds diskutera eller besvara frågor om kvinnosyn, övergrepp och våld. Varför kunde inte någon dra in Özz Nûjen, eller Måns Möller, eller Kristoffer Appelquist i en studio och be dem kort förklara sin syn på samtycke, eller ge sin definition på våldtäkt, eller berätta om hur de själva ser på relationerna mellan män och kvinnor i komikerbranschen?

Det här borde män prata om i omklädningsrummen, i styrelserummen, i tv-rutorna och, ja, på redaktionsgolven.

Eller, för den delen, varför ställde ingen den frågan till mig?

Samma problematik upprepar sig nu när landet skakas av det obegripliga, fasansfulla våldet mot kvinnor. I den mediala dramaturgin framstår det närmast som att det skulle vara kvinnors ansvar att skapa engagemang för dessa frågor, kvinnors jobb att samla in pengar eller arrangera demonstrationer, kvinnors uppgift att slå larm och sätta press på politikerna. 

På Bokmässan i Göteborg har jag vid några tillfällen varit inbjuden som moderator för samtal om skamkultur, patriarkala strukturer eller mäns våld mot kvinnor. Det är samma sak varje gång: fullsatt i lokalen – och enbart kvinnor. Som om mäns övergrepp, misshandel och dödliga våld vore en kvinnofråga. Ett särintresse, lite som rhododendronodling eller korsstygn.

Komikern och programledaren Kristoffer Appelquist är en av de som medverkar i dokumentären ”Persona non grata”.
Foto: Karin Törnblom/TT

Ja, polisen måste få andra verktyg att jobba med, ja, samhället måste ge bättre stöd till våldsutsatta kvinnor, ja, en massa saker måste hända, men det enda som egentligen kan göra skillnad långsiktigt är om män börjar prata öppet om maskulinitet, våld och kvinnoförtryck. Om det blir en fråga som ältas till förbannelse av män i offentligheten, från podcastindustrins babblande röster och sportjournalistikens stiliga profiler till sociala medier-geniernas Instagramflöden och humorelitens ståuppor.

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik polisanmäldes 23 200 fall av misshandel av kvinnor över 18 år under 2020, och i 80 procent av fallen var kvinnan bekant med förövaren. Det här borde män prata om i omklädningsrummen, i styrelserummen, i tv-rutorna och, ja, på redaktionsgolven. Uppenbarligen borde patriarkalt våld även vara ett samtalsämne i program som ”Paradise hotel”, framför kameran och bakom.

Så länge män tillåts nicka artigt, stoppa händerna i fickorna och visslande titta åt ett annat håll kommer kvinnohatet finnas kvar.


Jens Liljestrand är författare, kritiker och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=82481&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.