Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jens Liljestrand

USA har redan kapitulerat inför Trumps narcissism

Amerikanska soldater vid krigskyrkogården i Arlington, Virginia.Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA / STELLA PICTURES/DOULIERY OLIVIER/ABACA

I en omtalad artikel avslöjas hur USA:s president Donald Trump anser att landets krigsveteraner är ”losers” och ”suckers”.

Jens Liljestrand skriver om ett land på väg att förlora sin identitet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. ”Man glömmer det aldrig”, säger min vän Martin, före detta major i Försvarsmakten, med många år i USA bakom sig.

”Du såg det nästan varje dag. Det kunde vara på en restaurang, eller en tågstation, eller en flygplats, och du såg en soldat återförenas med sin familj. Uniformen, flaggan. Ångesten som släppte. Allting stannade upp och alla applåderade och när du är där, när du står och ser den här otroligt vackra, oregisserade scenen, då är du amerikan.”

Respekten för militärer och omsorgen om veteraner från de många krigen är en djupt nedärvd del av den amerikanska identiteten. Därför borde reportaget i tidningen The Atlantic, som målande beskriver hur Donald Trump inför medarbetare rutinmässigt uttrycker sig föraktfullt om USA:s soldater, framför allt dem som haft den dåliga smaken att stupa, stympas eller bli tillfångatagna, rimligen vara spiken i kistan för hans ambitioner att bli återvald om två månader.

Nyckelordet här är ”rimligen”, för rimlighetens tid är förstås sedan länge förbi och jag är personligen övertygad om att Trump hänger kvar till (minst) 2024 och då lämnar över till någon av ättlingarna Ivanka, Donald Jr. eller Eric i den mörka, groteska övergång från republik till kvasimonarki och kleptokrati vi just nu bevittnar.

När visade senast en fascistisk ledare ett sådant förakt för den egna militären?

För när Trump kallar nationens egna soldater för ”losers” och ”suckers” – själv förnekar han förstås dessa uttalanden men storyn i The Atlantic har bekräftats av flera andra medier – fortsätter han på sitt segertåg bort från något slags igenkännlig konservatism, i riktning mot en form av populism som vi saknar begrepp för (och som definitivt inte är ”fascism”; man ser ofta Trump beskyllas för fascism men när visade senast en fascistisk ledare ett sådant förakt för den egna militären och militära historien och ett sådant ointresse för att försvara sitt land mot dess uttalade fiender?).

Kanske är det hela rentav att betrakta som ett slags avförtrollning av krigets hjältemod, en nödvändig tillnyktring i ett land vars militär bara sedan 2001 och bara i Mellanöstern har plöjt ner ofattbara 6,4 biljoner dollar? Och ordet ”losers”, är det egentligen så opassande att säga att de unga män som skickades ner till Indokina av lögnaktiga politiker var, just, förlorare, om än inte i den hånfulla bemärkelse som Trump avser?

Trump är på väg att utplåna hela idén om vad det innebär att vara en god amerikan.

Varför är ”hjälte” rätt etikett att sätta på någon som lydigt låter sig föras till slakt i ett meningslöst krig men inte på den som, i likhet med exempelvis Trump, eller Bill Clinton, eller de unga desertörer som lämnade allt och flydde till bland annat Sverige, gjorde allt för att slippa undan Vietnamkrigets fasor?

Den frågan borde ha ställts och den debatten tagits för länge sen. Nu är det för sent. I ett land som fortfarande inte har lyckats läka såren från inbördeskriget 1861-1865 är narcissisten Trump nu på väg att utplåna hela idén om vad det innebär att vara en god amerikan. Det förvisso romantiska idealet om en osjälvisk, offervillig, patriotisk gemenskap, kort sagt om att vara en anständig medborgare, är på väg att skavas bort och lämnar efter sig en ängslig, futtig, själlös och ihåligt ekande nation. Ful som en skyttegrav i Flandern, en bombkrater i ett risfält, en ruin i Manhattan.

Det vi bevittnar är därmed inte bara USA:s, utan hela västerlandets kapitulation. Utan att en enda kula har avlossats.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.