Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jens Liljestrand

Trump – en clown som pruttar i en megafon

Donald Trump återvänder till Vita huset efter att ha behandlats för Covid-19 på militärsjukhuset Walter Reed.Foto: KEN CEDENO / STELLA PICTURES/AVALON AVALON
Jens Liljestrand.Foto: OLLE SPORRONG

USA:s president Donald Trump insjuknade i Covid-19 men har nu återvänt till Vita huset i en kedja händelser som kantas av frågetecken.

Jens Liljestrand skriver om en dokusåpa och ett ödesdrama utan slut. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. ”Vill du ha en bild av framtiden så föreställ dej en stövel som trampar på ett ansikte – i evighet.” Så lyder det kanske mest berömda citatet från George Orwells ”1984” (i Thomas Warburtons utmärkta översättning). Efterfrågan på boken sköt i höjden efter Donald Trumps valseger 2016 och den hamnade ett tag överst på Amazons bestsellerlista.

Fyra år senare kan man konstatera att USA:s president knappast har lyckats knyckla om sitt land till en totalitär mardröm, men icke desto mindre har omvandlat dess politiska vardag till en allt mer svindlande karusell av lögner, propaganda och dimridåer där ”sanning” har blivit en fråga om politisk ståndpunkt snarare än objektiv verklighet.

Därtill är det en ständigt accelererande dokusåpa där man som svensk vaknar upp till nya förvecklingar varje morgon. För nytillkomna tittare: för mindre än en vecka sedan avslöjade New York Times att presidenten är en djupt skuldsatt skattesmitare, fjärran från den miljardär han har framställt sig som. Några dagar senare babblade han sönder sin första (och kanske sista) presidentvalsdebatt mot motståndaren Joe Biden. Några dagar, eller om det var timmar, senare meddelade Vita huset att han testats positivt för Covid-19. 

Det är för mycket Gamla Testamentet, för mycket grekiskt ödesdrama, för mycket Shakespeare, för mycket av allting samtidigt.

Några timmar, eller om det var minuter, senare avslöjades att diagnosen antagligen har hemlighållits och att misstankar förmodligen fanns redan under hans debatt med den 77-årige Biden, utan att vare sig denne eller hans familj förvarnades.

Några minuter, eller om det var sekunder, senare: Trump är på sjukhus! Trump är sämre! Trump är bättre! Trump lägger ut en bild där han ska föreställa strängt upptagen med arbete – det vill säga, han skriver sitt eget namn med tuschpenna på en bit papper. Trump åker på bästa Kim Jong-un eller kanske snarare Kim Kardashian-maner runt i bil utanför sitt sjukhus inför jublande fans (instängd i en hermetiskt tillsluten bil tillsammans med sina säkerhetsagenter, som nu måste förmodas vara smittade med Covid-19 även de).

Några sekunder senare har Trump återvänt till Vita huset i triumf, basunerande ut att han känner sig 20 år yngre och att Covid-19 minsann inte är något att bekymra sig för och ... jag orkar inte.

Foto: Twitter

Om Trump var en tv-serie, något slags blandning av ”Game of thrones” och ”House of cards”, hade den blivit utskälld för sina överdrifter.

Att låta den 87-åriga domaren Ruth Bader Ginsburg dö knappt sex veckor före valet, på sin dödsbädd yttrande en önskan om att inte ersättas före valet! Att låta Trump och hans kumpaner blixtsnabbt dra i spakarna för att ersätta henne före valet!? Att fira den nominerade Amy Coney Barrett (även hon känns påhittad, som en skurk hämtad från tv-serien ”The handmaid's tale”) med en fest i Vita huset där folk går runt och smittar ner varandra med ett dödligt virus!?!

Det är för mycket Gamla Testamentet, för mycket grekiskt ödesdrama, för mycket Shakespeare, för mycket av allting samtidigt och vid det här laget är det väl nästan alltför förutsägbart att säsongen avslutas med att Trump, kärnfrisk och starkare än någonsin vinner en jordskredsseger om fyra veckor. Det, eller att han som 74-årig riskpatient med grav övervikt plötsligt dör. Fast det vore tråkigt, i så fall får vi hoppas att programmakarna kan övertala dottern Ivanka Trump att göra en spin-off.

Nej, någon stövel i ett ansikte blev han inte, Trump. Men däremot en clown som pruttar i en megafon. I evighet.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.