Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jens Liljestrand

Svenska Akademiens nya inval bäddar för stabilitet

Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jens LiljestrandFoto: OLLE SPORRONG

Författaren och journalisten Ingrid Carlberg och författaren och kritikern Steve Sem-Sandberg ersätter de bortgångna ledamöterna Göran Malmqvist och Kristina Lugn på stolarna 5 och 14.

Jens Liljestrand välkomnar ett inval som innebär att Svenska Akademien nu kan bli komplett för första gången sedan Rushdieaffären 1989.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Journalisten Ingrid Carlberg (född 1961) tillhör landets mest renommerade fackboksförfattare. Mest känd är hon för sin bok om Raoul Wallenberg, ”Det står ett rum här och väntar på dig”, för vilket hon tilldelades Augustpriset i den facklitterära klassen 2012. 

Prisbelönt är också författaren Steve Sem-Sandberg (född 1958), som efter ungdomsårens science fiction-böcker (ett förflutet som han sägs ha försökt skyla över!) allt sedan ”De ansiktslösa” (1987) har varit känd för sina dokumentärromaner kretsande kring politik, våld och förtryck. Hans mästerverk ”De fattiga i Łódź” (2009, belönad med det skönlitterära Augustpriset samma år) kan vara en av 2000-talets mörkaste svenska romaner, tillika ett av de starkaste verken om Förintelsen på vårt språk.

Ett val som är lite otippat, lite tråkigt men helt oklanderligt och som definitivt ger den hårt prövade kulturinstitutionen fortsatt arbetsro.

Att de båda nu väljs in i Svenska Akademien känns som en förlängning av torsdagens Nobelpris till Louise Glück – ett val som är lite otippat, lite tråkigt men helt oklanderligt och som definitivt ger den hårt prövade kulturinstitutionen fortsatt arbetsro.

Ingen, inte ens Dagens Nyheter (där Carlberg var anställd 1990-2010 och där Sem-Sandberg är verksam som kritiker sedan 2008) lär se detta inval som något annat än en väg mot fortsatt stabilisering av Akademien, som nu kan bli komplett för första gången sedan Rushdieaffären 1989.

I detta sammanhang, som i grunden handlar om Svenska Akademiens trovärdighet, vill jag särskilt lyfta fram Sem-Sandberg, då jag på rak arm har svårt att nämna en svensk författare som omtalas av sina kolleger med sådan respekt (det skulle möjligen vara Sara Stridsberg). I litteraturens allt mer ytiga och kommersialiserade ekorrhjul framstår han som ett under av seriositet och integritet och många lär ha svårt att föreställa sig honom frackklädd bugandes inför kungafamiljen. Gissningsvis är det just därför han har valts in.

Nåväl, utan Göran Malmqvist står man nu utan sinolog och utan Kristina Lugn saknas en frifräsare, vildhjärna och humorist. De nya valen täcker knappast upp dessa luckor, men tätar i gengäld andra. Konsolideringen av Svenska Akademien, nu med snart nio nya inval sedan institutionen 2017 hamnade i sin värsta kris någonsin, är av allt att döma på väg in i en slutfas.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.

 

FOTNOT. Artikelförfattaren har av Svenska Akademien tilldelats Axel Hirschs pris för 2019. Läs mer om priset här.