Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jens Liljestrand

Svenska Akademien är en institution i total upplösning

Peter Englund.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Klas Östergren.
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK
Kjell Espmark.
Foto: DAN HANSSON / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN

Det dramatiska beskedet om att även Peter Englund lämnar Svenska Akademien bekräftar bilden av en institution i kaos.

Jens Liljestrand ser ingen väg framåt för en Akademi som har överlevt skandaler förr – men som nu närmar sig total kollaps.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | SVENSKA AKADEMIEN. Jag tillhörde de som i det längsta trodde att Svenska Akademien skulle lyckas att göra som deras Beskyddare Carl XVI Gustaf brukar föreslå: Vända blad och gå vidare.

Genom att klippa alla band till "kulturprofilen" Jean-Claude Arnault och under en dramatisk presskonferens medge att han har utsatt ledamöters hustrur, döttrar och ledamöterna själva för "oönskad intimitet", hade Akademien och ständiga sekreteraren Sara Danius i mina ögon gjort en skicklig hantering av mediedrevet.

Svenska Akademien gav advokatbyrån Hammarskiöld & Co i uppdrag att utreda vad som hänt. Ett klassiskt byråkratbeteende: tillsätt en utredning, lägg locket på, vänta på att det blåser över.


LÄS MER – Jens Liljestrand: Så oändligt sorgligt, Svenska Akademien


I december delades Nobelpriset i litteratur ut under lugna och värdiga former. Pristagaren Kazuo Ishiguro uttryckte sig under presskonferensen diplomatiskt om krisen och metoo-kampanjen. Under högtidssammankomsten den 20 december – där fyra stolar stod tomma – uttalade sig Danius försiktigt om feministiska framsteg, med en tydlig blinkning åt den omvälvande hösten: "Alla sanna revolutioner börjar med små steg."

Det är förvisso sant. Men små steg kan också leda till stora språng.


Avhoppen är en katastrof

Advokatbyråns utredning är i skrivande stund ännu inte offentlig, men klart är att Akademien internt inte anses leva upp till sitt löfte om "transparens".

Beskedet om att Kjell Espmark lämnar är en katastrof. 88 år gammal är han en av de äldsta ledamöterna, har suttit på sin stol i snart 37 år och varit mycket aktiv i Akademiens arbete. Han bor i Akademiens flotta villa på Djurgården. Sådana som han tillhör själva kärnan i De Aderton.

Beskedet om att Klas Östergren lämnar är en, om möjligt, ännu större katastrof. Han är den i särklass mest kända ledamoten, författare till en modern klassiker som "Gentlemen" och andra verk som har televiserats och filmatiserats, Augustnominerad så sent som i fjol för romanen "I en skog av sumak".

Och så Peter Englund. Ridå. Tidigare ständig sekreterare, en av de som varit ledande i krishanteringen tillsammans med Danius och Sara Stridsberg.

Det vi bevittnar är Sveriges tyngsta kulturinstitution i total upplösning. Ett fullständigt sönderfall.

Klas Östergren och Kjell Espmark (till höger) vid Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning den 7 december 2017.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan tidigare står två stolar tomma: Kerstin Ekmans och Lotta Lotass. Med gårdagens tre avhopp blir det fem.


LÄS MER – Karin Olsson: Vad har Horace Engdahl att säga till sitt försvar?


Krisen är djupare än Rushdieaffären 1989, den som fick Ekman att lämna Akademien tillsammans med Lars Gyllensten. Den gången gällde konflikten Akademiens principer att inte göra politiska ställningstaganden, något som det ändå gick att ha en legitim debatt om. Den här gången gäller det integritet och anständighet, ett område som är mycket mer svart och vitt.


Destruktiv omröstning om Frostensons framtid

Konflikten rör hur Akademien ska gå vidare efter att Advokatbyrån gjort sitt. Ett uppslitande gräl om hur ett pressuttalande ska formuleras, har följts av en minst lika destruktiv omröstning om Katarina Frostenson, hustru till den sexbrottsanklagade Arnault. Här har starka krafter gått emot Sara Danius, som velat åstadkomma en nystart.

Ändå har Danius valt att stanna. Liksom, än så länge, författaren och radikalfeministen Sara Stridsberg som har givit henne sitt stöd.

Men uppenbarligen anser Englund, Espmark och Östergren att De Aderton – eller snarare De Tretton som återstår – har blivit moraliskt korrupt på en nivå som inte längre går att hantera.

Svenska Akademien befinner sig i fritt fall.

13 ledamöter återstår. Enligt stadgarna krävs 12 för att kunna välja in nya ledamöter.

I ett utspel igår meddelade Sara Danius via Svenska Dagbladet att hon avser att ändra reglerna och göra det möjligt att lämna Svenska Akademien, vilket i så fall skulle kunna innebära att de ledamöter som nu lämnar ska ersättas. Det skulle i någon mån skingra den nära-döden-upplevelse som nu omgärdar Akademien, men knappast läka såren.

I vilket fall går vi – i bästa fall – mot en avmystifierad institution där ett medlemskap betyder något helt annat än det gjort sedan Gustav III:s dagar. En historisk kollaps kan leda till en lika historisk modernisering.

Alternativet är otänkbart. Men inte längre omöjligt.

Att vi bevittnar De Adertons undergång.


LÄS MER – Jonas Gardell: Sluta upp med tassandet kring De Aderton! 


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.

Texten uppdateras.