Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jens Liljestrand

Så oändligt sorgligt, Svenska Akademien

Sara Danius läser upp Akademiens pressmeddelande efter torsdagskvällens möte.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska Akademien meddelar i ett pressmeddelande att de bryter allt samarbete med den utpekade Kulturprofilen.

Jens Liljestrand ser en tystnadskultur rämna inför öppen ridå.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | KULTURPROFILEN. Svenska Akademiens pressmeddelande på torsdagskvällen, där man meddelar att man enhälligt har fattat beslutet att "med omedelbar verkan avbryta all kontakt och all vidare finansiering av all verksamhet" som drivs av den så kallade Kulturprofilen, är ett historiskt dokument.

Att samarbetet skulle brytas var väntat. Någon annan väg fanns inte efter de många, mycket grova anklagelser som kommit fram i DN:s uppmärksammade reportage, och som den utpekade mannen har nekat till.

Men Sara Danius tonfall och den starka emfasen i pressmeddelandet avslöjar också något annat. Under torsdagens sammanträde ska man också ha talat öppet om hur mannens kränkningar också drabbat Akademien själv.

Det har, skriver Akademien, "under sammanträdet framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande".

Läs den meningen igen.


LÄS MER – Karin Olsson: Vad har Horace att säga till sitt försvar?

Som en pjäs av Lars Norén

Svenska Akademien liknar en dysfunktionell familj i en pjäs av Lars Norén, där en pappa, farbror eller morfar tillåts terrorisera sin omgivning utan att någon reser sig upp, slår näven i bordet och säger att det får vara nog. Trots att offren är döttrar, fruar, ledamöterna själva. 

Mellan raderna, bultande under det byråkratiska språket, står en sanning som gör ont. En sanning som nu måste stå klar även för den som i det längsta har vägrat förstå hur sexuella trakasserier tolereras och normaliseras i samhället.

Vill man vara cynisk kan man förstås betrakta det hela som en skicklig medial manöver. Svenska Akademien gör sig själv till ett av Kulturprofilens offer, säger bokstavlig talat metoo, vi med, och flyttar sig bort från de anklagades bänk. I stället sällar man sig till kören av vittnesmål. Med denna snabba krishantering tror jag att Akademien slipper få sitt varumärke alltför nedsolkat av skandalen, om inga nya oegentligheter uppdagas.

Men jag tror att pressmeddelandet är helt uppriktigt. Ingen har velat förstå hur allvarlig situationen har varit, och ingen av ledamöterna har heller velat bryta tystnaden internt och vittna om hur Kulturprofilen har kränkt även dem själva och deras anhöriga.

Det är så oändligt sorgligt. Och en påminnelse om vikten av att tystnads- och skamkulturen nu rämnar för alltid.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.