Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jens Liljestrand

Nästa Nobelpris kan delas ut av utländska experter

Horace Engdahl.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vitterhetsakademien är villig att ta över Nobelpriset – och listan på ny Nobelkommitté innehåller utländska ledamöter.

Jens Liljestrand ser ett långsamt borttynande av Svenska Akademien som det troligaste scenariot.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | AKADEMIKRISEN. Horace Engdahl riskerar att få tillbringa kommande Nobelfester framför tv:n. Anders Cullhed har redan sin lista på en ny Nobelkommitté klar.

– Det är inte så att vi ligger och gläfser Svenska Akademien i hälarna om det här priset … Men av våra 60 arbetande ledamöter är 8-9 litteraturvetare, och lika många professorer från något av språkämnena. Dessutom har vi ett antal utländska ledamöter, spridda över världen, som vi också skulle engagera i arbetet med ett eventuellt Nobelpris i litteratur.

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien grundades av drottning Lovisa Ulrika 1753; den är alltså äldre än uppstickaren Svenska Akademien, startad av hennes son Gustav III 33 år senare. Det är inte den enda skillnaden. Vitterhetsakademien – som den kallas till vardags – är en professionell, oglamorös expertorganisation, med utlysningar av forskningsstöd, internationella samarbeten och en transparent administrativ struktur.

– Vi har ett förvaltningsutskott som hanterar budget, revision, ansvarsfrihet och alltihop, säger Cullhed, som med titeln preses är ledare för Vitterhetsakademien.

– Det fungerar ungefär som en bostadsrättsförening, tillägger han.

Han låter stolt.

Här finns ingen genikult, inga hemlighetsfulla ritualer. I likhet med Kungliga Vetenskapsakademien, som delar ut Nobelprisen i kemi och fysik, är det här en sammanslutning av karriärakademiker med djup förankring i det internationella forskningssamhället. Det är ingen lekstuga för intrigmakare. Det är – för att använda ett slitet ord – en akademi för vuxna.

Sara Danius ingår i Vitterhetsakademien

Ännu en torsdag närmar sig, den sista i Svenska Akademiens katastrofala vårtermin. En hårt prövad skara går mot ett välförtjänt sommarlov och en oviss höst. Ingen förändring kan anas på horisonten. Så länge Horace Engdahl sitter kvar kommer de tre avhopparna inte tillbaka. Utan dem saknar Akademien de röster som krävs för att välja in nya ledamöter, efter att kungen har satt ner foten.

Återstår frågan om Nobelpriset i litteratur. Enligt Alfred Nobels testamente ska det delas ut av ”Akademien i Stockholm”. Det är upp till Nobelstiftelsen att tolka vem som avses. Vitterhetsakademien är villig och kompetent att ta över priset. Den har också ett trumfkort: till skillnad från Svenska Akademien sitter flera jurister, ämbetsmän och kammarherrar i Vitterhetsakademien, bland dem teknikhistorikern Svante Lindqvist, riksmarskalk och chef för Kungliga Hovstaterna. Svante Lindqvist har varit en nyckelperson i kungens beslut kring Svenska Akademien; enligt vad Expressen erfar står han dessutom nära avhopparen Kjell Espmark. Att Anders Cullhed och hans församling skulle utmana kungen på något slags pinsam tuppfäktning är därmed föga sannolikt.

Det alltmer sannolika scenariot är alltså att Nobelpriset i litteratur övertas av Vitterhetsakademiens svenska och utländska experter, de flesta anonyma för den breda allmänheten.

En av de arbetande ledamöterna är dock välbekant: professor Sara Danius.

Och det krympande sällskapet i Börshuset? Det är kanske inte så finkänsligt att skriva ut, men av de tolv återstående ledamöterna har majoriteten passerat svensk pensionsålder; om ett par decennier är Akademien inte längre deras bekymmer.

Nobelpristagaren T.S. Eliots berömda versrader gör sig påminda:

This is the way the world ends

Not with a bang but a whimper


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.