Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jens Liljestrand

Mannen som får danskarna att bli avundsjuka på Sverige

Rasmus Paludan.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En politisk nykomling sätter skräck i det danska etablissemanget inför valet den 5 juni.

Jens Liljestrand skriver om landet som nu får betala priset för normaliseringen av muslimhat och dumnationalism.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. Man tror först det är ett skämt. En typisk, rödlätt dansk i 37-årsåldern – tjocka läppar, tjocka kinder, gubbkeps. Han gör en grej av att gå ut till invandrartäta områden, som Nørrebro i Köpenhamn, och skända Koranen – kasta den i marken, bränna upp den, linda in den i bacon, spotta på den och uppmana till att pissa på den. Sina jippon sänder han live på Youtube.

Den 5 juni kan advokaten Rasmus Paludan ta sitt extremhögerparti Stram Kurs in i danska folketinget. Dömd för att ha uttalat sig grovt rasistiskt mot afrikaner har han gjort sig känd för sina demonstrationer, som alltid kräver ett stort polisuppbåd och hittills har kostat den danska staten staten 24 miljoner danska kronor.

Rasmus Paludan demonstrerar på 1 maj.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Paludan går bland annat till val på att endast danskar ska få bo i Danmark. Danskar är de som är medborgare från födseln, som har danska som modersmål och är ”en del av den danska kulturen”. Islam totalförbjuds och samtliga muslimer utvisas. En polisstyrka på 30 000 man ska bildas för att bekämpa ”De främmande fienderna”. Endast danskar som lever upp till särskilda krav på god moral ska ha rätt att bära vapen, inte kriminella och ”icke-danskar”.

I den senaste opinionsmätningen får det här partiet ett stöd på 3,5 procent, långt över spärren på 2 procent.

Det är i den här typen av vulgär fascism man hamnar efter åratal av demonisering av muslimer och normalisering av den värsta sortens Tuborgfradgande, wienerbrödskladdiga dumnationalism.

 

LÄS MER – Isobel Hadley-Kamptz: Den danska hygge-liberalismen kräver stramare migration 

 

Betänk att det politiska etablissemanget i Danmark – de som Rasmus Paludan, i de partiledardebatter han numera har rätt att delta i, kallar för ”landsförrädare” – har stiftat lagar om att slakta public service, konfiskera flyktingars smycken och skicka asylsökande som begår brott till ön Lindholm (en plats som idag används av det danska veterinärinstitutet för att testa djur som misstänks bära på smittsamma sjukdomar).

Detta i ett land som numera har det lägsta antalet asylsökande på tio år, 1 600 i fjol. Danmark beviljar färre asylsökande per capita än Liechstenstein, en femtedel av motsvarande siffra för Sverige.

Det räcker inte. Och det kommer aldrig att räcka.

Nu får Danmark betala priset.

På den just nu pågående litteraturfestivalen Bok & Hav i Karlskrona träffar jag den danske författaren Jens Christian Grøndahl, som tidigare har uttryckt sig tämligen konservativt i den danska flyktingdebatten, bland annat efter sexövergreppen i Köln.

– Stram Kurs går Dansk Folkeparti att framstå som moderata, säger han bekymrat. De är så fascistiska i sin retorik att ingen dansk politiker kommer kunna samarbeta med dem.

Författaren Jens Christian Grøndahl.Foto: GEORGES SEGUIN / WIKIPEDIA

– Nu förstår vi er svenskar bättre. Jag var en av de som tänkte att det var konstigt att de övriga partierna vägrade ha med Sverigedemokraterna att göra, till skillnad från hur vi har gjort med Dansk Folkeparti. Vi förstod inte att det alltid kommer någon som bjuder över, som ställer sig ännu längre ut. Kanske leder det här valet till ett uppvaknande i Danmark. Att vi säger att här går gränsen.

Han låter mer uppgiven än hoppfull.

Jag kollar upp Rasmus Paludans hemsida. Här beskriver han sig, ordagrant, som Frihetens Soldat, De Svagas Beskyddare, Samhällets Väktare, Danernes Ljus.

Det ska bli spännande att se den danska borgerligheten ta debatten.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.

I tv-spelaren högst upp i artikeln visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Gäst är Fredrik Virtanen. Programmet finns också som podcast.