Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Jens Liljestrand

Lugn, Eberhard – snart blir moralen en PR-kupp

David Eberhard. Foto: Pressbild
Rakning – i jämställdhetens namn? (Bilden har ingen koppling till företaget Gillette.) Foto: PHILIP REESON / RETNA ENGLAND PRESSENS BILD

En statligt anlitad inläsare saboterade David Eberhards talbok med egna kommentarer.

Jens Liljestrand skriver om hur det snart kommer bli näringslivets sak att agera moralpoliser.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | REKLAM. ”Inläsarens kommentar. Jag tycker författaren har misstolkat postmodernismen rätt rejält." Mitt i inläsningen av psykiatern David Eberhards bok "Det stora könsexperimentet" kliver inläsaren själv in i texten och attackerar författarens resonemang – det vill säga, det resonemang han har i uppdrag att muntligen förmedla till lyssnaren. Enligt uppgift ska inläsaren ha haft starka politiska synpunkter, och valt just detta tillfälle att ge uttryck för dessa.

Det är kanske onödigt att påpeka, men eftersom folk i dessa tider är snabba till misstolkningar bör jag kanske understryka att detta är helt vansinnigt. Om Eberhard så skulle hävda att jorden var platt är det inläsarens plikt att upplåta varje fiber av sina stämband för att ge kraft åt detta påstående.

Sedan ingreppet upptäcktes har boken stoppats, men det intressanta är hur den pinsamma händelsen belyser det problematiska med en offentligfinansierad kultur. Bakom inspelningen står den statliga Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), som har regeringens uppdrag att se till att personer med läsnedsättning får möjlighet att ta del av olika former av medier, litteratur och samhällsinformation.

Debatt om "myndighetsvänster"

När Ebba Busch Thor i en omstridd debattartikel i mellandagarna kritiserade "myndighetsvänstern" var det förstås just den här typen av övertramp som avsågs. Om byråkrater och deras hantlangare tar sig rätten att – med aldrig så goda föresatser – bryta mot reglerna och lära människor vad de ska tro, tycka och tänka göds en misstro mot demokratin.

Gissningsvis kommer vi möta allt hårdare krav på att den kultur som är skattefinansierad står fri från politiska markörer, och fler granskningar av allt som kan misstänkas för att inte göra det. Innan valet 2018 var det tydligt hur exempelvis public service var livrädda för att uppfattas som partiska och därför införde en rad "karantänsregler", vilket bland annat fick till följd att P4 Värmland avbokade författaren Uje Brandelius under skandalösa former.

LÄS MER – Gunilla Brodrej: Barnboken som var för politisk för Sveriges Radio 

Med den utvecklingen kommer det allt mer bli den privata kulturens roll att driva en agenda. Vi minns alla ramaskriet när lyxglassen Ben & Jerry's i somras engagerade sig i flyktingdebatten. Nu i veckan var det rakhyvelmärket Gillette som släppte en reklamfilm som i kölvattnet till metoo-kampanjen manade till en mer jämställd, ansvarstagande och fridsam mansroll, och bytte sin klassiska slogan "The best a man can get" mot "The best a man can be".

 

LÄS MER – Jens Liljestrand: Attacken på PK-glassen är en smak i tiden 

Kapitalismen som moralpolis

Den löddrigt sentimentala PR-kuppen har väckt massor av jubel men också pyttelite – i vanlig ordning av medier överdriven – ilska för att vara "fientlig" mot maskulinitet. Liksom i fallet med Ben & Jerry's har det även manats till bojkott.

Men det som de slätkindade papporna och gulliga pojkarna i reklamfilmen visar är främst något annat: hur det i framtiden kommer bli kapitalismens uppgift att agera moralpolis.

Eberhard kan dock vara lugn. Åtminstone tills vi får ett kommersiellt talboksföretag där pekpinnarna från inläsaren inte blir en fadäs, utan tvärtom en uppfostran som man måste vara bonuskund för att slippa.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!