Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Jens Liljestrand

Låt oss aldrig glömma SD:s rötter i nazismen

Foto: EXPO ARKIV / EXPO ARKIV
Foto: OMAR MARQUES / SOPA IMAGES / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Polens nya lag påminner om att extremisternas strategi är att ta makten över vårt minne.

Jens Liljestrand skriver om vikten av att minnas vår historia – och tala högt om den.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | POLEN. Tidigt en solig sommarmorgon, den 10 juli 1941, samlade ett fyrtiotal katoliker i Jedwabne i östra Polen ihop sina judiska grannar och tvingade dem med hugg och slag till torget. De tvingades till förnedrande ritualer. De torterades och misshandlades. Kvinnor våldtogs. Spädbarn slaktades.

Som en obegripligt barbarisk final föstes judarna i en procession bort till en stor lada, där de spärrades in. Ladan dränktes in i bensin och tändes på. Den hoppackade folkmassan – siffran varierar mellan hundratals till så många som 1600 – brändes ihjäl levande.

Vrålet från ladan ekar in i vår tid.

Efter kriget skyldes massakern på den nazistiska ockupationsmakten. Först efter murens fall fastslog historikern Jan T. Gross att polackerna själva bar skulden för det bestialiska dådet, som de genomfört utan påtryckningar från tyskarna. Forskningen ledde fram till den enormt drabbande boken "Vi från Jedwabne" av Anna Bikont (på svenska 2014) och teateruppsättningen "Vår klass" av Tadeusz Slobodzianek, som fick skandinavisk urpremiär på Teater Galeasen i Stockholm hösten 2013.

 

LÄS MER – Peter Fröberg Idling: Det är fysiskt obehagligt att läsa boken 

Polsk lag tystar historiker

Uppsättningen är en av mitt livs mest skakande teaterupplevelser. Givetvis borde den visas i alla polska skolor. Så lär det nu inte bli. I tisdags signerade Polens president Andrzej Duda en lag som kan ge tre års fängelse för den som “offentligt och i strid mot fakta lägger ansvar eller medansvar på den polska nationen och den polska staten för nazismens brott”.

Förevändningen är att tyska koncentrationsläger som Auschwitz, Chelmno och Treblinka ibland felaktigt har beskrivits som "polska", på grund av att de geografiskt var placerade i det naziockuperade Polen. Men många befarar att lagen kommer att tillämpas för att tysta alla som benämner det historiska faktum att den polska civilbefolkningen bär ansvar för pogromer mot judar både före, under och efter andra världskriget. Samtidigt som antisemitismen växer med alarmerande hastighet i dagens Polen.

Om den förfärande utvecklingen i vårt södra grannland – liksom i stora delar av Östeuropa – har det sagts och skrivits mycket. Men den nya lagen bör påminna oss om ett grundläggande drag i all extremism: viljan att ta makten över minnet. Kommunismen gjorde utraderandet av misshagliga personer från fotografier till en rutinåtgärd. I Putins Ryssland skrivs historieböckerna om för att ursäkta Stalins terror – och Armando Iannuccis nya film "The death of Stalin" har förutsägbart nog förbjudits. En motsvarande utveckling ser vi i Turkiet, där det är förbjudet att påstå att folkmordet mot armenier har ägt rum.

 

LÄS MER – Jonas Gardell: Dags att tala klarspråk om SD 

Sverigedemokraterna – grundat av nazister

Efter Ingvar Kamprads bortgång rasade en debatt i sociala medier om det lämpliga i att lyfta fram Ikea-grundarens nazistiska förflutna så nära hans död. I själva verket vittnar det om en djupt hälsosam reflex i den svenska kulturen: att minnas de öppna såren. Att aldrig plåstra om dem eller skyla över dem. Skotten i Ådalen, 68-vänsterns diktaturfjäsk, tvångssteriliseringar – allt ska fram, allt ska ältas. Bara så behåller vi en vital samhällsdebatt och lyser upp de mörka hörnen i vårt kollektiva minne. 

I år firar Sverigedemokraterna 30 år. Gå gärna in på partiets hemsida och läs med egna ögon hur varje spår av gamla och nya nazister, fascister, skinnskallar och rentav Waffen SS-veteraner noggrant har raderats från historien.

På Sverigedemokraternas hemsida beskrivs partiets historia. Att grundarna var fascister, nazister och andra högerextremister nämns inte med en stavelse.

Se hur tystnadskulturen och hyckleriet frodas i ett parti som nu försöker framstå som trygghetens och ordningens apostlar i Sverige. Ett parti som öppet flörtar med Ungern, ett land där det numera är förbjudet för medier framföra åsikter som skadar den ungerska staten.

Så låt oss fira Sverigedemokraternas trettioårsjubileum genom att tala öppet om det öppna sår de representerar.

Medan vi fortfarande kan.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen. Läs fler av hans artiklar här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!