Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jens Liljestrand

Kom Olof Palmes mördare från villaidyllen i Täby?

Olof Palme under sin sista valrörelse 1985.
Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL

Uppgifterna från tidningen Filter väcker en rad nya frågor om Palmemordet.

Jens Liljestrand skriver om ett nytt kapitel i den postmoderna berättelsen om Sverige.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | PALMEMORDET. Min debut som författare skedde dagarna efter mordet på Olof Palme. Alla barnen kommenderades av skolan att skriva dikter för att hylla den fallne ledaren, och mina usla grötrim (”Men smaka på det vackra ordet FRED / låter det inte bättre än ’världen sprängd till kaffeved’?”) bedömdes vara av sådan kvalitet att jag fick läsa upp dem under en högtid i Konserthuset i Karlskrona. Mitt elvaåriga hjärta svällde av stolthet.

Sverige är fullt av sådana berättelser. Ögonblicket då nyheten om mordet sjönk in – för de flesta tidigt i gryningen den 1 mars 1986 – skapade minnen från pojkrummet, flickrummet, den första lägenheten, den misslyckade romansen, bakfyllan, fotbollsträningen, jouren, tystnaden vid frukostbordet en lördagsmorgon ingen av oss någonsin glömmer. 2016, till trettioårsminnet av mordet, berättade Daniel Suhonen på Expressens kultursida om hur han som sexåring såg sina föräldrar ”förkrossade hålla om varandra i soffan i vårt lilla vardagsrum”: ”’De fick honom’, sa min mamma utan att förklara vilka hon menade.”

”De fick honom”. Vem "fick" honom? Att ”Skandiamannen” Stig Engström nu, i Filters reportage, pekas ut som Palmes mördare innebär inte att gåtan har fått en tillfredsställande lösning. Engström är död, något vapen har inte påträffats, allt är en lång kedja av indicier. Om detta är polisens nya huvudspår leder det oss rakt in i en snårskog av frågor.

Vad – eller vem – var anledningen till att polisutredningen (som sägs omfatta 250 hyllmeter) aldrig gick till botten med Engström? Varför har ingen privatspanare lyckats hitta en övertygande bevisning? Den man som skildras i Filters reportage uppfyller ju alla kriterier, den perfekta kombinationen av de två huvudteorierna – både de som söker en ”ensam galning” och de som fantiserar om en ”högerkonspiration” får här sitt lystmäte.

Kom Palmes mördare från Täby?

Palmemördaren har i våra drömmar varit en lömsk kurd, en småkriminell missbrukare, en Säpo-agent, en CIA-agent, en terrorist från apartheidregimen. En fantombild på vilken vi har projicerat våra misstankar, rädslor och fördomar. I denna sin senaste version är han – det är alltid en han – en bridgespelande Täbymoderat. Någon som fick tag på sin Smith & Wesson av en vapensamlare i villakvarteret. Som blev obekväm i kommunfullmäktige efter att ha kämpat för att rädda en skola i närheten av Roslags-Näsby. Som efter mordet började missbruka och hamnade i en lägenhet i de trista höghusen på Grindtorpsvägen, med utsikt över motorleder, rondeller, Täby centrum.

Är det här, i min egen hemkommun, som vårt nationella trauma har sitt ursprung? Ängarna där Roslagsbanan tuffar fram, trädgårdarna där grillen tänds i skymningen, cykelbanorna där dagisbarnen går på sina skogsutflykter i gula reflexvästar, förorten där mellancheferna morgonjoggar på helgerna och scouter säljer hembakt utanför Ica.

Jakten på Olof Palmes mördare, skriver Suhonen, är den stora postmoderna romanen om Sverige. Som alla postmoderna romaner har den inget slut. I stället växer den organiskt, som en syrenbuske i Gribbylund, ett äppelträd i Tibble, en stormarknad i Arninge. I den berättelsen är inte Skandiamannen huvudpersonen, lika lite som Christer Pettersson, eller Hans Holmér, eller ens Olof Palme. Palmemordet handlar om oss själva och vårt sökande efter en sanning som för länge sedan har försvunnit upp på David Bagares gata och tog med sig en del av Sverige vi aldrig får tillbaka.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.