Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jens Liljestrand

Knytblusen mot Horace – en smocka åt gubbväldet

Tusentals hade samlats för knytblusdemonstrationen på Stortorget i Gamla stan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jens Liljestrand.

Knytblusmanifestationen på Stortorget i Gamla stan samlade tusentals i protest mot Svenska Akademien.

Jens Liljestrand såg de stillsamma kulturtanterna vråla NEJ! mot Börshusets fasader.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | AKADEMIKRIS

Vårens första dag

Och jag vill va’ med

De första versraderna i Lalehs låt från 2012 gör sig påminda när jag kliver ut på Stortorget där kvällssolen störtar ner mellan takkuporna och hamnar i ett hav av knytblusar.

Alla bär knytblus, punktjejen som knutit den gråa luvtröjans snören under hakan, den gamla damen som knutit en turkos scarf runt halsen, den självmedvetna kulturkvinnan som bär en gräll, pampig, tyngdlagstrotsande jätterosett, pojkvännen som bär snusnäsduk, den distingerade maken som bär smokingfluga. Sällan har ett plagg tolkats på så många sätt och ändå uttryckt samma sak:

Ut med gubbjävlarna.


LÄS MER – Therese Bohman: Knytblusen är en solidaritetshandling 

Akademien är en bisak

För det är vad det handlar om. Svenska Akademien är en bisak i sammanhanget, kunskapen om dess kris högst måttlig. Många håller upp skyltar med budskap i stil med ”AVGÅ ALLA!” – inkluderar det även Sara Stridsberg?

Och att allt detta började med att tre herrar, samtliga över 60 år gamla, för två veckor sedan följde sitt samvete och lämnade Akademien i protest mot hur Advokatutredningen av Jean-Claude Arnault hanterades, är det inte viktigt? Nej, den nyansen ryms inte i den feministiska urberättelse som nu har tagit form. Östergren, Espmark, Englund nämns inte med ett ord.

Bara Sara. Geniet som offrades. Kvinnan som tog fajten mot gubbväldet.

Patriarkatet ska krossas. Punkt slut.

Här talar nu, inför vad polisen bedömer som närmare 2000 personer, Rossana Dinamarca, Mona Sahlin, representanter för Centerkvinnorna, Liberala kvinnor och Feministiskt initiativ, liksom docent Frida Beckman från Stockholms universitet. Akademien bär skulden för allt – för kulturens skymning, för föraktet mot kunskap och expertis, för tystnadskulturen kring sexuella övergrepp (”oavsett om det sker i Svenska Akademien eller en trappuppgång i Fittja!”).

#Metoo-hösten 2017 kändes ofta som att leva genom en revolution. Men den var alltid intellektuell, tog alltid formen av en diskurs – en tidningsartikel, en tweet, en bild på Instagram, en tv-intervju.

Här, på Stortorget, till ljudet av ett skärande raseri kanaliserat genom en knastrig högtalaranläggning, känns det för första gången som en revolution på riktigt.


Kulturtanternas revolution

Kanske just för att så många av de jag ser omkring mig inte tillhör den grupp som brukar söka konflikt och konfrontation, det är inte de unga, arga, vildsinta, de som ständigt tycks vara på väg mot en barrikad att ställa sig på. Jovisst är de här, här är folk med Ship to Gaza-badgear och piercade näsor, liksom kändisfeminister som Alexandra Pascalidou och Maria Sveland, men den stora massan är stillsamma damer i åldrarna 40 till 70, med tjänstesektorns och akademikeryrkets alla attribut. De som med en modern jargong kallas för ”kulturtanter”, som köper böckerna och teaterbiljetterna, som går på konsthallarna, som anländer tidigt till bibliotekens författaraftnar för att få bra platser längst fram.

Nu står de här i vårsolen och vrålar NEEEEEJJJJ! upp mot Börshusets strama, tomma fasader i vad som måste vara det största folkliga missnöjesyttringen mot Svenska Akademien någonsin. 

De aderton har genom en sällsynt kombination av inkompetens och arrogans gjort sig själv till representant för århundraden av manschauvinism, med den numera ikoniska bilden av Horace Engdahl i mörka solglasögon som en karikatyr av patriarkalt tyranni.


LÄS MER – Horace Engdahl: Danius är den sämsta ständige sekreteraren sedan 1786 


Sara Danius avgång för en vecka sedan var det sista halmstrået, det som hällde bensin på metoo-brasan: kvinnan som tvingas bort för att hon velat göra upp med mansgriseriet.

Sådan är berättelsen nu, och det kommer krävas ett enormt arbete av Svenska Akademien för att skriva om den eller sudda ut den.

Vårdemonstrationerna runtom i landet mot Svenska Akademien kommer att prägla svenskt kulturliv i generationer.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.

Läs fler artiklar av Jens Liljestrand här. 


I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om akademikrisen med den ständige sekreteraren Göran K Hansson och Författarförbundets Gunnar Ardelius. Kultur-Expressen finns också som podcast.