Läkaren Paolo Macchiarini. Foto: SVT
Läkaren Paolo Macchiarini. Foto: SVT
Jens Liljestrand

Kan vi sluta fjäska för medicinmannen?

Publicerad

Kirurgen Paolo Macchiarini anklagas för forskningsfusk och oetiska experiment.

Jens Liljestrand skriver om läkarkåren – de sista alfahannarna.

Tonårsflickan var på ungdomsmottagningen och träffade sin gynekolog. Efter avslutad undersökning skickade han glatt en hälsning till sin kollega, flickans far.

Hälsa pappa!

Det är länge sen jag hörde historien, men den bekymmerslösa, intimiserande arrogansen i repliken har ringt i mina öron genom åren. Den kollegiala vördnaden är viktigare än den professionella relationen mellan läkare och patient. Mannen i den vita rocken prioriterar att bekräfta sin yrkesbroder framför att värna om integriteten hos personen som lägger sitt liv i hans stora, mjuka händer.

Inte sen Ernst-Hugo Järegårds ikoniska överläkare i Lars von Triers "Riket" har jag sett detta fenomen fångas så fulländat som i Dokument inifråns "Experimentet", SVT:s mycket sevärda dokumentära trilogi om läkaren Paolo Macchiarini. Den berömda kirurgen har, för den som har missat det, under många år varit knuten till Karolinska institutet som gästprofessor och forskare i regenerativ medicin. Nu har han anklagats för forskningsfusk och oetiska experiment på svårt sjuka patienter, varav åtminstone sex har avlidit. Ändå har KI:s rektor Anders Hamsten (åtminstone tills SVT:s avslöjande) hållit sin stjärna om ryggen.

Mötte Macchiarini 2011

Jag intervjuade själv Paolo Macchiarini på hans kontor på Huddinge sjukhus våren 2011. En sympatisk, charmig italienare som med lågmäld entusiasm talade om en kommande medicinsk revolution. Med hjälp av stamceller från patientens egen benmärg, odlade i ett laboratorium, kan man konstruera nya organ som blir en immunologisk kopia av kroppens egna. Människan blir så gott som odödlig. Och Läkaren blir Gud.

Själv var han nyligen världsberömd efter att ha utfört den första transplantationen av en luftstrupe odlad med vävnadsteknik. Nu var det bara att fortsätta på den inslagna vägen. Två månader efter vårt samtal, på Karolinska, bytte han strupen på en isländsk doktorand, en transplantation vars framgångar sedan publicerades i ansedda The Lancet.

Men i dokumentären visar journalisten Bosse Lindquist i fasansfull detalj hur det egentligen såg ut inuti struparna på Maccharinis numera avlidna patienter: rutten vävnad, bakterier, svamp och blödande fistlar runt ett vitt plaströr. Enligt SVT var flera av patienterna inte ens akut sjuka när de hamnade under Macchiarinis skalpell.

Parallellt med alla de utredningar som Macchiarini just nu sprattlar i finns det fullständigt makalösa reportaget i amerikanska Vanity Fair, som skildrar en guldkantad romans mellan stjärnkirurgen och en amerikansk tv-producent. I vad som förefaller ha varit en egotripp av rent bibliska dimensioner ska Macchiarini ha slagit i henne att han var livläkare åt självaste påven Franciskus och arrangerat ett bröllop med Putin, Kofi Annan, Elton John, herr och fru Obama och Hans Helighet på gästlistan – den senare skulle förstås hålla i vigseln!

Privilegierad elit

Men den fascinerande historia som nu rullas upp – av mytomani, skarvade cv:n, lidande patienter och läkarkolleger som med flackande blickar har låtit den "spännande" kirurgen hållas i alla dessa år – är egentligen bara extremversionen. Alla som någonsin har satt sin fot på ett sjukhus vet vad jag pratar om: en privilegierad, onåbar och överbetald elit. Trots att läkare numera är ett kvinnoyrke är det fortfarande männen som sitter i högsätet och dyrkas som något slags handspritsdoftande orakel, vilket dokumentären med all önskvärd tydlighet visar. Efter att vi i tur och ordning har dragit ner byxorna på politiker, präster, advokater, finansvalpar och – förstås – kulturmän, är läkaren den sista alfahannen som verkar kunna komma undan med allt.

Åtminstone hittills. När jag ser Macchiarinis allt mer buttra och slingrande uppsyn i rutan slås jag mest av hur förvånad han verkar. Som att han på riktigt inte begriper hur en vanlig, enkel murvel kan ha fräckheten att ifrågasätta hans superkrafter.

Det är dags att sluta fjäska för medicinmannen.

Hälsa pappa.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag