Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Jens Liljestrand

Jag blir så trött på gnället om kultursidans kris

Den 5 april 1997 är nyheten om kulturprofilens "sexterror" stort uppslagen. Men på kulturuppslaget är det tyst om avslöjandet. Foto: FAKSIMIL

I en stor granskning kommer Aftonbladet fram till att kulturkritiken har minskat med 12 procent.

Jens Liljestrand påminner om den världsfrånvända kulturjournalistikens skuld.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | KULTURJOURNALISTIK. ”Sexterror i kultureliten”.

Niklas Svenssons artikel har ett effektfullt anslag. En känd kulturprofil anklagas av flera unga kvinnor för grova sextrakasserier. En av dem har dessutom vänt sig till Svenska Akademiens ständige sekreterare, Sture Allén, och vädjat om hjälp.

Nyheten är stort uppslagen i Expressen den 5 april 1997, på sidorna 6 och 7. Nyper jag tag i sidan och bläddrar bakåt, till sidorna 4 och 5, ser jag något annat. Här är kulturuppslaget, dominerat av ett samtal om Riksteaterns publikproblem samt en recension av Lars Noréns ”Rumäner” på Teater Plaza. Recensionen har rubriken ”Frihetens förnedring”. Den förnedring som pågår i Stockholms kulturvärld är det ingen som skriver om.

Inte heller nästa dag, trots att Svenssons grävjobb fortsätter.

Inte heller nästa.

Nej, mina föregångare öser på med recensioner, en bok om Carl Jung, Publicistklubbens årsbok, teater på Dansens hus, Kägelbanan och Teater Bhopa. Alexander Skantze recenserar en roman med den i sammanhanget lätt ironiska titeln "Kom och angå mig nån jävel". 

Det är parodiskt. Jag vill skrika åt läggen: ”Vad sysslar ni med? Skärp er! Vakna! Lyft blicken!”

 

LÄS MER – Jens Liljestrand: Svenska Akademien höll "kulturprofilen" om ryggen 

Den gamla goda tiden

Det här är den epok i kulturjournalistiken som många tycks anse var den gamla goda. Åtminstone låter det så när Carl-Michael Edenborg i Aftonbladet (13/2) räknar sig fram till att litteratur-, konst- och scenkonstkritiken minskade med 12 procent i svenska dagstidningar mellan 2007 och 2017.

För Expressen del har vi tydligen ökat i antal bokrecensioner men minskat på vissa andra områden.

Alarmerande? Nja.

Men Edenborg lägger pannan i djupa veck, och refererar till den norska och danska debatten, där utvecklingen kallas för ”ett demokratiproblem”.

Men varför skulle just en kultursida, till skillnad från all övrig journalistik, inte påverkas av ny teknik, förändrad mediekonsumtion och ideologiska skiften? Är Edenborg lika indignerad över att sportjournalister numera skriver om damishockey? Över att ekonomijournalister breder ut sig om räntor och aktiekurser? Över att alla stora tidningar numera satsar på webb-tv?

Förmodligen – men varför i herrans namn skulle just vårt yrke konserveras som en fluga i en bit kåda? I vems intresse?

 

TITTA PÅ WEBB-TV – Johan Lundberg och Maria Edström i samtal om kulturvärlden och kulturjournalistik 

Missade #metoo-skandalerna

Mitt största problem med de ständiga snyft-och-fnys-artiklarna om det påstådda förfallet inom svensk kulturjournalistik (se till exempel Johan Lundbergs serie i Timbros webbtidning Smedjan nyligen) är inte dess pinsamma nostalgi, utan den är så förljugen, så renons på självkritik med sitt eviga malande om ett förlorat paradis, en tid då kultursidan sägs ha varit vassare, smartare och mer inopportun.

Men #metoo-debatten var full av vittnesmål från decennier av övergrepp och trakasserier: på teatrar och operor, på kulturmingel och redaktionsgolv. Om vi nu var så kaxiga och orädda förr i världen, varför var det ingen som skrev något?

I en av artiklarna 1997 säger ett offer för kulturprofilen – 20 år senare känd som Jean-Claude Arnault – något viktigt: ”I kulturvärlden håller alla sams mer eller mindre.”

Här har du ditt demokratiproblem, Edenborg. En kulturjournalistik som hukade sig när det verkligen gällde.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen. Läs fler av hans texter här. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!